Завод имени Малышева увеличит объемы производства в 10 разДП "Завод ім.Малишева" (Харків) збільшить обсяг виробництва приблизно в 10 разів за рахунок виконання контракту на постачання до Таїланду танків "Оплот". Про це 22 грудня повідомив журналістам у Харкові заступник генерального директора держконцерну "Укроборонпром" Володимир Куратченко. За його словами, контракт буде виконуватися у 2012 - 2014 рр. "Це великий іноземний контракт з виробництва наступного покоління танків "Оплот". Завод ім.Малишева отримає передоплату за цим контрактом та зробить передоплату близько 40 своїм постачальникам в Україні. І таким чином відбудеться реанімація ще близько 40 підприємств оборонного комплексу країни", - зазначив В.Куратченко.

За його словами, кількість машин, які будуть поставлені до Таїланду, зараз уточнюється. За наявними даними, буде вироблено близько 100 танків.

Як зазначив в.о. генерального конструктора КП "Харківське КБ з машинобудування ім.Морозова" Володимир Вакуленко, розроблений у КБ танк "Оплот" - базова модель для постачання бойових машин за кордон. Покупець виставив свої вимоги до цієї машини, які стосуються змін близько 40 конструкторських груп. Зокрема, замовники хочуть встановити в танку кондиціонер, змінити параметри зв'язку і форму шоломофона. Крім цього, потрібно зробити більш комфортною систему розміщення екіпажу і змінити забарвлення танка.

Як повідомив в.о. генерального директора заводу ім.Малишева Микола Бєлов, завод уже почав підготовку виробництва для виконання контракту з Таїландом.

Довідка "SQ". ДК "Укрспецекспорт" 1 вересня 2011 р. підписав контракт з представниками збройних сил Таїланду про постачання 49 танків "Оплот". Загальна вартість контракту перевищує 200 млн. дол. Виконувати замовлення будуть підприємства, що входять до складу ДК "Укроборонпром".

Танк БМ "Оплот" розроблений КП "Харківське КБ з машинобудування ім.Морозова" на основі українського Т-84. Озброєння "Оплоту" складається зі 125-міліметрової гармати, 7,62-міліметрового спареного кулемета і 12,7-міліметрового зенітного кулемета. У травні 2009 р. танк був прийнятий на озброєння ЗСУ.

Варіант танка, призначений на експорт, має автоматичне перемикання передач замість механічного, нові засоби управління рухом танка (механік-водій управляє рухом танка за допомогою штурвалу, а не важелів управління), систему кондиціонування повітря, датчик вимірювання початкової швидкості снаряда й інші удосконалення.