Харківські ВНЗ з успіхом взяли участь у конкурсі на фінансування своєї наукової діяльності з держбюджету (на всі ВНЗ країни на 2011 р. було виділено близько 140 млн. грн.). Про це повідомив 22 жовтня заступник міністра освіти і науки України Євген Сулима. За його словами, кошти розподілені між 22-ма науковими напрямками (в тому числі екологія, економіка, математика, фізика) і в усіх цих напрямках є і харківські ВНЗ. Які саме це виші Є.Сулима сказати не зміг, пославшись на те, що ВНЗ занадто багато.

За його словами, виші отримують кошти на розробки, тільки якщо виграють конкурс, заснований на бальній системі. Для того, щоб проект був прийнятий, в минулі роки потрібно було отримати не менше 40 балів, а з цього року - не менше 70 балів. Рейтинг влаштований так, що враховується ступінь розробки наукової теми та її актуальність. "Наприклад, якщо тема актуальна, але її тільки почали розробляти, то її рейтинг буде нижчим, порівняно іншої теми, яка знаходиться вже у стадії завершення", - зазначив Є.Сулима.

Він зазначив, що тепер на фінансування фундаментальної науки буде спрямовуватися 15% коштів, а решта - на прикладну науку. "Фундаментальна наука лежить в основі прикладної, тому вона буде залишатися, але це напрямки науки, на які можна витратити все життя і так ні до чого і не дійти. А є розробки, які мають яскраві перспективи їх використання в майбутньому для прикладної науки. Ось такі напрямки хотіли б фінансувати в першу чергу. Ми хочемо побачити ефективність вкладання державних коштів. Держава може давати 15-20% коштів наукового бюджету університетів, а університети повинні залучати ще з боку інвестиції", - заявив Є.Сулима.

Як заявив журналістам народний депутат Валерій Камчатний, принаймні одна розробка Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" повинна бути обов'язково профінансована. Це установка з утилізації меланжу. "Заощадивши зараз на науці, потім ми будемо витрачати набагато більше коштів, щоб усувати наслідки такої псевдоекономіі", - зазначив В.Камчатний.