"Український агрохолдинг "Авангард", використовуючи своє монопольне становище, встановив на своїх підприємствах оптову ціну за один десяток курячих яєць у 1,7 грн. Має місце демпінг для розорення та банкрутства середніх і дрібних птахофабрик, щоб скупити їх за безцінь", - про це йдеться у відкритому листі Харківської обласної асоціації "Харківптахопром" віце-прем'єр-міністру України Віктору Слауті.

Як повідомляється в листі, в Харківській області працюють фабрики агрохолдингу - ТОВ "Крос-птахофабрика "Зоря" і ТОВ "ТД Богодухівська птахофабрика", які виробляють 1,5 млн. шт. яєць на добу. Демпінгова політика холдингу призведе до зменшення обсягів виробництва продукції і до повної зупинки інших птахокомплексів з усіма негативними економічними та соціальними наслідками. "Просимо вжити відповідних заходів, щоб не допустити таких негативних наслідків і провести нараду за участю керівництва Мінагропрому, Мінекономіки, Антимонопольного комітету України, Спілки птахівників України та власників птахофабрик", - відзначається в листі.

Довідка "SQ". За 2009 р. в Україні господарствами всіх категорій було вироблено 15,8 млрд. яєць, у тому числі сільськогосподарськими підприємствами України - 9,2 млрд. штук. На початку 2010 р. різко збільшилася собівартість виробництва курячих яєць. Вартість кукурудзи порівняно початку 2009 р. збільшилася на 40%, фуражної пшениці - на 35%, соєвого шроту - на 36%, соняшникового шроту - в 2,1 рази, паливно-мастильних матеріалів - на 20%, заробітна плата підвищилася на 15%. Собівартість 1 десятка яєць збільшилася на 33% і з урахуванням ПДВ склала 4 грн. проти 3 грн. за аналогічний період 2009 р. Середня оптово-відпускна ціна десятка яєць в липні 2010р. складає 2,3 грн., при цьому товарних залишків продукції на птахофабриках практично немає, відновлений експорт продукції до країн Азії та Близького Сходу.

Агрохолдинг "Авангард" належить 33% українського ринку яєчного і 52% ринку сухих яєчних продуктів. Холдинг володіє дев'ятьма заводами з вирощування молодняку, 19 птахофабриками з утримання курей-несучок, шістьма комбікормовими заводами, заводом з переробки яєць. У травні 2010 р. холдинг за допомогою кіпрської компанії "Avangardco Іnvestments Lіmіted Publіc" провів IPO на Лондонській фондовій біржі. У два етапи він зумів залучити 208 млн. дол.