Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін доручив керівникам районів не допустити вивезення зерна за межі Харківської області. Про це губернатор заявив 22 червня на нараді з адміністративно-господарським активом області. Через погані погодні умови в зимово-весняний період в Харківській області загинуло 290 тис.га посівів ранніх зернових (53%). "Треба знайти важелі, природно, в межах українського законодавства, за допомогою яких не дати вивезти зерно за межі Харківської області в умовах дефіциту", - підкреслив голова ХОДА.

Як розповів під час наради начальник Головного управління агропромислового розвитку ХОДА Ігор Зубрич, в області дефіцит продовольчого зерна становить 160 тис.т. За його словами, зазвичай область забезпечує себе зерном самостійно, але цього року зерно доведеться закуповувати. Вже проведено переговори з Кіровоградською і Одеською областями, але вирішити питання закупівлі поки не вдається через фінансові труднощі.

За словами І. Зубрича, господарства Харківської області у 2010 р. планують скоротити на 10,8% посіви озимої пшениці. Начальник управління зазначив, що значно скорочують площі посіву озимої пшениці сільгосппідприємства Богодухівського, Кегичівського, Шевченківського, Вовчанського, Сахновщинського та Ізюмського районів.

У той же час в управлінні агропромислового розвитку планують збільшити площі посіву озимої пшениці за рахунок скорочення посівів озимого ячменю та ріпаку. "Під урожай 2011 р. необхідно посіяти не менше 480 тис. га озимої пшениці і врахувати торішні прорахунки", - підкреслив І. Зубрич.

Довідка "SQ". У зв'язку зі складними погодними умовами взимку 2010 р. у господарствах області загинули озимі культури на площі 234,1 тис.га, в тому числі озимі зернові - на 210,4 тис.га. Збитки, за попередніми підрахунками, склали 174 млн.грн.