Підстав для підвищення ціни на хліб цього року немає. Про це 29 червня на колегії Харківської облдержадміністрації (ХОДА) заявив голова ХОДА Михайло Добкін, коментуючи інформацію про те, що в області очікується дефіцит продовольчого зерна в розмірі 164 тис. т.

"Власними силами ми забезпечимо тільки 77% нашої потреби в зерні. Тому треба чітко визначити, де хлібовиробники будуть брати відсутнє зерно для своїх потреб, в яких областях або країнах, якщо треба, будемо закуповувати борошно чи зерно. Це все робиться для того, щоб хлібовиробники потім не поставили нас перед фактом, що через брак зерна треба буде підвищувати ціни на хлібобулочні вироби. Попереджаю одразу - підстав для підвищення ціни на хліб цього року не буде! Загальний баланс зерна в Україні такий, що ми з лишком перекриємо дефіцит зерна в Харківській області. Цифри не повинні бути виправданням для недобросовісних виробників хліба", - відзначив М. Добкін.

Як повідомив заступник голови ХОДА Віталій Алексейчук, врожай продовольчої пшениці цього року, за попередніми даними районів області, очікується на рівні 445 тис. т, що нижче середньорічних показників майже в три рази. У той же час, за його словами, зараз цінова ситуація на зерновому ринку стабільна. Якщо в січні-квітні вартість пшениці третього класу становила 1220 грн./т, то в травні вона знизилася до 1202 грн./т. За інформацією В. Алексейчука, борошно вищого гатунку протягом п'яти місяців цього року продавалася по 1996 -2171 грн./т. "Тому підстав для підвищення цін на хлібобулочні вироби за рахунок подорожчання сировини немає", - уклав заступник губернатора.

Він також нагадав, що раніше райони області отримали завдання сформувати продовольчий резерв для безперебійного забезпечення населення хлібом і хлібобулочними виробами.

Довідка "SQ. 22 червня під час наради з адміністративно-господарським активом області голова Харківської облради Сергій Чернов заявив, що вже зараз потрібно попередити можливе зростання цін на хліб." Хлібопекарських і переробним підприємствам треба вже зараз укладати договори на постачання зерна з фіксованими цінами, щоб складна ситуація з урожаєм 2010 р. не спровокувала восени зростання цін на хліб і ніхто не скористався цією скрутною ситуацією для наживи", - підкреслив він.