ВАТ "Турбоатом" (Харків) впроваджує систему електронного конструкторсько-технологічного документообігу на базі програмного забезпечення компанії "Аскон" (Санкт-Петербург, Росія). Про це 22 червня повідомили "SQ" у прес-службі заводу.

У прес-службі підкреслили, що на підприємстві вводиться єдина система електронного документообігу для скорочення термінів розробки конструкторсько-технологічної документації та можливості контролю за процесом технічної підготовки виробництва в режимі реального часу. Ця система базується на програмному забезпеченні компанії "Аскон", що складається з трьох програмних блоків: системи автоматизованого проектування технічних процесів "Вертикаль", програмного забезпечення для розробки конструкторської документації "Компас" та системи управління інженерними даними та життєвим циклом виробів "Лоцман: PLM" . "Турбоатом" приступив до освоєння цих програм з 2008 р., а в 2009 р. система почала впроваджуватись.

Як відзначили в прес-службі, зараз на заводі практично закінчено впровадження програм "Вертикаль" і "Компас", а освоєння системи "Лоцман: PLM" і створення єдиної електронної інформаційної бази планується завершити до кінця 2010 р.

Довідка "SQ". "Турбоатом" спеціалізується з випуску парових турбін для теплових електростанцій, атомних електростанцій і теплоелектроцентралей, гідравлічних турбін для гідроелектростанцій, газових турбін і парогазових установок для ТЕС. Виробництво турбін здійснюється за замкненим циклом: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробування турбін і їх відвантаження.

Система "Лоцман: PLM" дозволяє виконувати роботу конструктора і технолога в єдиному електронному середовищі і дає можливість об'єднати безпосередньо дані складу вироби (креслення), міжцехових маршрутів, матеріального нормування та техпроцесу (оснащення та інструменту, трудового нормування, обладнання та ін) в єдине ціле - електронний документ з максимальним обсягом інформації про деталі й способи її виготовлення.

Система електронного конструкторсько-технологічного документообігу дає можливість вирішити найважливіші завдання підготовки виробництва. Зараз на підприємстві створюється електронний архів документації, триває процес автоматизації та впорядкування всіх етапів її підготовки, що скоротить час розробки і передачі документів з одного підрозділу в інший.