Харьковская область увеличила объем экспорта на 33%

"Протягом 2011 р. з Харківської області експортована продукція до 103 країн, імпортні товари надійшли теж зі 103 країн", - повідомив 20 жовтня заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб на нараді "Налагодження ефективної взаємодії між Міністерством закордонних справ (МЗС) України та Харківською облдержадміністрацією щодо пошуку шляхів розширення географії збуту продукції підприємств Харківської області", яке пройшло в Харкові.

За словами В.Дулуба, експортні постачання за 9 міс. 2011 р. склали 1 млрд. 181 млн.дол., що на 32,8% більше, ніж за аналогічний період 2010 р. Імпортні надходження збільшились на 29,1% і склали 1 млрд. 425 млн.дол. До країн СНД постачається 75% усіх експортованих товарів, обсяг цього експорту - 885,9 млн.дол. Обсяг імпорту з країн СНД склав 630 млн. дол., з інших країн - 794 млн.дол. Основними ринками збуту товарів області були країни СНД, Азії та Європи. Найбільші обсяги експортних постачань здійснювалися до Росії, Казахстану та Білорусі. Найбільше імпорту завезли з Росії, Китаю та Німеччини.

Як розповів директор Департаменту зовнішньоекономічної співпраці МЗС України Ігор Ніколайко, у МЗС у 2011 р. з'явилася нова функція - сприяти розширенню експортної діяльності стратегічних українських підприємств-експортерів. "Ми будемо через закордонні представництва в оперативному режимі відпрацьовувати контакти та можливі напрями роботи підприємств, будемо готувати грунт для переговорів та візитів бізнесменів. Переговори вестимуть підприємства, але ми продовжимо надавати допомогу у вирішенні питань при реалізації тих чи інших проектів і будемо підказувати нові напрямки діяльності. Наприклад, "Турбоатому" ми можемо запропонувати розвивати відносини з Бразилією. Це самодостатня країна, й у неї є перспективи розвитку", - підкреслив І.Ніколайко.

Відповідаючи на питання "SQ", І.Ніколайко зазначив, що поки він не може сказати, наскільки збільшаться експортні постачання з області завдяки новій сфері діяльності МЗС.