Національний банк України (НБУ) вирішив ліквідувати "СоцКом Банк" (Одеса). Відповідне рішення закріплене постановою НБУ № 371 від 20 жовтня: банківська ліцензія відкликана з 21 жовтня. Ліквідатором "СоцКом Банку" призначена начальник відділу банківського нагляду управління Нацбанку в Одеській області Наталя Хороленко (http://www.bank.gov.ua)

Довідка "SQ". Тимчасова адміністрація в банку терміном на шість місяців була введена 20 листопада 2010 р, після чого у квітні 2011 р. вона була продовжена ще на три місяці, до 21 липня, а в липні - до 21 жовтня. Тимчасовим адміністраторм була призначена Н.Хороленко.

Верховна Рада відхилила законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відповідальності за невидачу банківського вкладу)", реєстраційний № 4334. Цим законопроектом передбачалася кримінальна відповідальність за порушення умов договору банківського вкладу (депозиту), що спричинило невидачу банківського вкладу на першу вимогу вкладника, вчинене службовою особою банку. За словами президента Асоціації українських банків Олександра Сугоняка, згаданий законопроект містить суттєві недоліки як з економічної, так і з правової точки зору. Ситуація, за якої банківський працівник не видає залучені грошові кошти, можлива лише у двох випадках: або під час дії мораторію (у такому випадку дії банківського працівника є законними), або, коли у зв'язку з фінансовим станом банку грошові кошти фізично відсутні. У такому випадку вина службової особи, яка повинна складати суб'єктивну сторону злочину, відсутня, а отже відсутній і склад злочину.

В АУБ відзначають, що продовжуючи логіку авторів законопроекту, необхідно було б встановити кримінальну відповідальність і позичальників банку, які мають прострочену заборгованість за кредитом, який є абсолютно нереальним у сучасних економічних умовах. (Http://aub.org.ua)

Частка простроченої заборгованості в кредитному портфелі банку "Київ" на 1 жовтня склала 74,4%. За останній рік - з жовтня 2010 р. до жовтня 2011-го - обсяг проблемної заборгованості "Києва" зріс на 146 млн. грн., або на 3,8% - до 3,98 млрд. грн. Разом із тим, банк сформував достатній обсяг резервів під "погану" заборгованість - 4,33 млрд. грн., що повністю перекриває портфель проблемних кредитів (коефіцієнт покриття - 1,09). Загальний кредитний портфель "Києва" до початку жовтня 2011-го досяг 5,4 млрд. грн., приріст порівняно з аналогічною датою минулого року склав 8,3%, або 412 млн. грн. (Http://bin.ua)

Довідка "SQ". ПАТ "АКБ "Київ" заснований 1993 р. Банк надає повний спектр послуг приватним та корпоративним клієнтам, є учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, має статус уповноваженого банку з роботи з векселями Пенсійного фонду, є членом систем "SWIFT" та НСМЕП. Роздрібна мережа банку на 10 червня налічувала головний офіс та 37 відділень у 10 областях України, в тому числі у м. Києві і області - 26 відділень. 99,94% акцій банку належить державі в особі Кабінету міністрів. Позитивний фінансовий результат банку за січень -серпні 2011 р. склав 9,95 млн. грн., чисті активи - 3 млрд. 148,06 млн. грн., кредитний портфель - 3 млрд. 709,4 млн. грн.