Харьковский "Турбоатом" стал участником программы создания украинско-российских энергоблоков для АЭС 
ВАТ "Турбоатом" (Харків) стало учасником програми створення українсько-російських енергоблоків для АЕС. Як повідомив 20 липня журналістам у Харкові директор ВАТ "Нижегородська інжинірингова компанія" Атоменергопроект" (Росія) Валерій Лимаренко, проект зараз перебуває на стадії розробки концепції створення енергоблоків ВВЕР-1100/392.

За його словами, проект передбачає створення енергоблоків на основі російської ядерної установки та машзалу "Турбоатома". Українська сторона буде також постачати обладнання з видачі енергії та АСУ ТП. "Якщо робота буде виконана успішно, то буде створено російсько-український консорціум для проектних робіт, а надалі - СП, на основі якого буде створена інжинірингова компанія для спорудження енергоблоків в країнах СНД", - зазначив В. Лимаренко.

Як зазначив генеральний директор "Турбоатому" Віктор Суботін, на переважній кількості енергоблоків "Турбоатома" встановлено АСУ ТП виробництва ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка". "Ми будемо рекомендувати його продукцію для участі в проекті. Вибір залишиться, безумовно, за замовником", - відзначив В. Суботін.

Довідка "SQ". 20 липня на "Турбоатомі" відбулася російсько-українське нарада з постачання обладнання для АЕС. У світі зараз будується 30 енергоблоків АЕС, в Росії - 10.

ВАТ "Турбоатом" виробляє парові турбіни для ТЕС і АЕС, гідротурбіни для ГЕС, газові турбіни для ТЕС. 75% акцій "Турбоатома" належить державі.