У Харьковского авиазавода появился инвесторХарьковское державне авіаційне виробниче підприємство (ХДАВП) за 2010 р. у два рази збільшило продуктивність праці. Про це 21 березня на засіданні колегії Харківської облдержадміністрації повідомив генеральний директор заводу Анатолій М'ялиця. За його словами, збільшена також і середня зарплата на ХДАВП, але обсяги виробництва зменшилися порівняно 2009 р. у два рази. "Це сталося тому, що завод повинен був звільнитися від боргів і дістати кошти з держбюджету. Але у заводу держава забрала 155 млн.грн.", - зазначив А.М'ялиця.

За його словами, зараз на заводі будуються два літаки для Лівії, є й інші замовлення, але цього недостатньо. Директор авіазаводу зазначив, що в країні купують старі літаки іноземного виробництва, а нові кращі літаки виробництва ХДАВП не закуповують. "Невже не можна для кожного відомства в країні закупити кілька літаків? Це дало б роботу всьому нашому 5-тисячному колективу", - зазначив А.М'ялиця.

За його словами, сьогодні будуть проведені переговори з інвестором. І якщо переговори будуть проведені успішно, то завод "отримає імпульс для розвитку і до кінця року погасить заборгованість із зарплати".

Довідка "SQ". Основною продукцією ХДАВП є літаки, розроблені в АНТК ім.O.Антонова. На початку 90-х років XX ст. ХДАВП перейшло на виробництво Ан-74 для потреб комерційної авіації, а починаючи з 1999 р. серійно виготовляє регіональний турбогвинтовий Ан-140. У 2007-2008 р. завод передав Лівії літак Ан-74, в травні 2009 р. - Ан-74ТК-300. У 2010 р. завод планував випустити три літаки Ан-74, один (Ан-74-Т-200А) призначений для постачання в Єгипет, ще два - Ан-74-ТК-200С - до Лівії.