Українські банки скоротили збиток майже в 100 разів. Національний банк України (НБУ) підбив підсумки прибутків і витрат банківського сектору України за січень 2011 р. Згідно даних НБУ, прибутки банків минулого місяця склали 11,2 млрд. грн. Порівняно відповідного періоду 2010 р. вони зросли на 1,7% (на 1 лютого 2010 р. прибутки банків склали 11,1 млрд. грн). Зокрема, скоротилася частка відстокових прибутків системи, яка склала 9,07 млрд. грн. (9,73 млрд. грн.). У той же час у січні виросли відстокові прибутки і склали 1,14 млрд. грн., тоді як за аналогічний період 2010 року вони склали 1,0 млрд. грн. Витрати банків у січні цього року скоротилися на 2,7% і склали 11,2 млрд. грн. (на 1.02.2010 р. витрати склали 11,6 млрд. грн.). Негативний фінансовий результат за системою банків на 1 лютого становив 5,2 млн. грн. (на 1 лютого 2010 р. - 507,7 млн. грн.). (Http://www.bank.gov.ua)

Довідка "SQ". За підсумками 2010 р. чистий збиток банків України склав 13,03 млрд. грн. (у середньому - 1,085 млрд. грн. на місяць). Прибутки банків минулого року досягли 136,85 млрд. грн., витрати - 149,87 млрд. грн. Порівняно 2009-го прибутки банків торік зменшилися на 4,3%, витрати - на 17,4%. Зокрема, відсоткові прибутки банків склали 113,3 млрд. грн., комісійні прибутки - 15,3 млрд. грн., інші операційні прибутки - 5,3 млрд. грн.

Експерти Міжнародного валютного фонду і Світового банку рекомендують уряду підсилити прозорість корпоративного управління в націоналізованих банках. Підвищення рівня корпоративного управління в націоналізованих банках стало однією з основних умов для згоди МВФ на збереження їх у держвласності. Насамперед йдеться про збереження і розвиток у державних банках інституту незалежних директорів, які могли б підсилити контроль над ризиками, рівень яких, на думку представників фонду, у націоналізованих банках перевищує середній по системі. "Неефективне управління ризиками знаходить відображення в їх підвищеній концентрації в розрахунку на одного позичальника, надмірному кредитуванні афілійованих та пов'язаних осіб (за вказівкою бізнес-груп, що впливають на держбанки), недалекоглядної позичкової політики, недостатній контроль над діяльністю ключових співробітників", - зазначив співрозмовник, знайомий з позицією представників МВФ. (Http://minprom.ua)

Довідка "SQ". У 2009-2010 рр. у рамках програми з рекапіталізації банків під контроль держави перейшли "Укргазбанк", банк "Київ" і "Родовід Банк": цим фінустановам було виділено близько 17 млрд грн. бюджетних коштів. Раніше проти подальшої підтримки фінансового сектора в Україні за рахунок бюджетних коштів виступили Міжнародний валютний фонд і Світовий банк, які є найбільшими кредиторами країни.

Лідер ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко планує оскаржити в суді рішення Кабінету міністрів про виділення 3,5 млрд.грн. на збільшення статутного капіталу банку "Надра". Про це вона повідомила 21 лютого журналістам. "Ви знаєте, що уряд Азарова ухвалив офіційне рішення про виділення 3,5 млрд. грн. з "Ощадбанку" банку Фірташа (Дмитро Фірташ - співвласник "Group DF"). Я думаю, це вже переходить усі межі", - сказала Ю.Тимошенко. За словами лідера "Батьківщини", подібні операції необхідно зупиняти. "Найімовірніше, ми будемо звертатися до суду, щоб зупинити цей безпрецедентно хамський корупційний скандал", - заявила Ю.Тимошенко. (Http://news.liga.net)

Довідка "SQ". Раніше банк "Надра" оголосив про збільшення статутного капіталу на 3,5 млрд. грн. Емісію акцій банку планують провести в два етапи - з 23 лютого до 10 березня. До цього голова НБУ Сергій Арбузов заявив, що Нацбанк вирішив продовжити термін дії тимчасової адміністрації у банку "Надра", щоб контролювати всі процеси в банку до остаточного відновлення його роботи. Ще раніше НБУ оголосив про затвердження плану капіталізації банку за участю приватного інвестора - "Group DF". На думку експертів, викуп акцій додаткової емісії дозволить власникові "Group DF" Д.Фірташу увійти в капітал банку.