В Печенежском районе хотят выращивать осетров и добывать черную икру

Голова Печенізької райдержадміністрації Олександр Гусаров, голова райради Олег Дацун і директор ТОВ "Печенізький рибгосп" Микола Агромак обговорили з представниками компанії "EMF GMbH Ukraine" питання майбутнього партнерства у сфері рибного господарства. Про це повідомив офіційний сайт Харківської облдержадміністрації.

За словами О.Гусарова, у району є хороша база для розвитку рибного господарства, але вона вимагає нових технологій. "Ми можемо працювати відразу в декількох напрямках: вирощування судака і його переробка, виробництво напівфабрикатів з риби і, можливо, створення підприємства, яке спеціалізуватиметься з вирощування осетрів і надалі з виробництва чорної ікри", - заявив він.

Представники фірми запропонували організувати візит делегації Печенізького району до Німеччини для ознайомлення з підприємствами фірми "EMF" і рибозаводами з вирощування риби. "Ми проведемо відповідні економічні розрахунки, складемо бізнес-план і будемо приступати до реалізації домовленостей", - зазначив О.Гусаров.

Довідка "SQ". Основним місцем видобування чорної ікри (90% світового видобування) є Каспійське море. Видобування також ведеться в Причорномор'ї, пониззі Дунаю, Приамур'ї і в китайській провінції Хейлунцзян, на території якої протікає Амур. За твердженнями фахівців, виробництво ікри - це такий же вигідний бізнес, як золотовидобування або видобування нафти. За різними оцінками, світовий ринок чорної ікри насичений на 12-15%. У роздробі в Україні ціни на чорну ікру досягають 5-18 тис. грн. за кг.

Фірма "EMF" була заснована 1974 р. як машинобудівний завод з виробництва сепараторів. Зараз спеціалізується з виготовлення виробничих ліній для харчової промисловості: забою великої рогатої худоби, свиней та птиці, м'ясоперероки, розведення та переробки риби.

Головні водні ресурси Печенізького району - Печенізьке водосховище площею 3,6 тис. га і р. Сіверський Донець.