ПАТ "Харківський підшипниковий завод" (ХАРП) у рамках реконструкції виробництва автомобільних та індустріальних підшипників придбав дві дискові пилки виробництва фірми "Behringer" (Німеччина) для отримання заготовок кілець кулькових підшипників. Про це 20 жовтня повідомили "SQ" у прес-службі компанії "УПЕК", до структури якої входить ХАРП.

Обладнання надійшло на підприємство у жовтні, а введення його в експлуатацію планується на першу декаду листопада.

Як повідомили в прес-службі, з впровадженням нового обладнання зміниться технологічний процес отримання кілець. Створюється спеціальна ділянка попередньої плоско-безцентрової шліфувальної обробки заготовок кілець підшипників, де відрізані на нових пилах заготовки будуть шліфуватися з високою точністю перед остаточною токарною обробкою. Остаточне токарне доопрацювання заготовок проводиться на сучасних верстатах з ЧПУ ПАБ-130, ПАБ-160 ("Веркон", Україна) та на верстатах GA-200/300 ("Goodway", Тайвань).

В УПЕК відзначили, що отримання заготовок кілець за новою технологією дозволить підвищити їх якість, збільшити продуктивність токарного устаткування, зменшити витрати металу, знизити припуски на подальшу шліфувальну обробку. Крім того, нова технологія є екологічно чистою, оскільки дозволяє виключити застосування мастильно-охолоджувальної рідини МР-7 на основі нафтопродуктів.

Довідка "SQ". ХАРП заснований 1947 р. Спеціалізується з виробництва кулькових підшипників загальнопромислового призначення і роликових підшипників для залізничної галузі та транспортного машинобудування під торговою маркою "HARP". Чистий прибуток ХАРП у 2010 р. склав 648,1 млн.грн., що на 34,2% більше, ніж у 2009 р. За підсумками 2010 р. завод отримав прибуток у 13,9 млн.грн. (у 2009 р. - 35,5 млн.грн.)

Індустріальна група "УПЕК" спеціалізується з виробництва комплектуючих, вузлів і устаткування для залізничної, автомобільної, сільськогосподарської, машинобудівної і металургійної галузей. До її складу входять АТ "Оскольський підшипниковий завод ХАРП" (Росія), ПАТ "Лозівський ковальсько-механічний завод", ТОВ "Українська ливарна компанія" та інші підприємства. Консолідований обсяг продажів підприємств групи "УПЕК" у 2010 р. склав 1,58 млрд.грн. (у 2009 р. - 808,3 млн.грн.).