Використання в розрахунках між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" російських рублів може забезпечити курсові переваги українській стороні. Про це заявив голова Національного банку України Сергій Арбузов під час зустрічі з головою Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Верховної Ради України Віталієм Хомутинником. "Здійснення розрахунків за газ буде відбуватися виходячи з економічної доцільності, з урахуванням курсових коливань у момент здійснення відповідного платежу й обсягів пропозиції на валютному ринку України. Оскільки рубль - більш волатильна валюта, то при зниженні його курсу стосовно долара США і гривні українська сторона отримуватиме курсовий виграш", - підкреслив С.Арбузов. Він також зазначив, що за умови коректного обліку курсових коливань потенційний ефект НАК "Нафтогаз України" може вимірюватися мільйонами гривень. Голова НБУ відзначив, що долари США і євро не будуть конвертуватися в рублі для розрахунків за газ, оскільки сьогодні Україна забезпечена достатньою рублевою ліквідністю - Росія є основним торговельним партнером України. "Це, в свою чергу, дозволить не знижувати золотовалютні резерви при розрахунках за газ", - констатував С.Арбузов. (http://www.bank.gov.ua)

У свою чергу В. Хомутинник відзначив, що вигода від розрахунків у рублях пов'язана з тим, що протягом 2011 р. гривня здорожчала по відношенню до рубля майже на 4,5% і знецінилася стосовно долара на 0,35%. "Якщо ця тенденція й надалі збережеться, економічна вигода від розрахунків за газ у російських рублях дозволить заощадити близько 1 мільярда гривень протягом цього року", - заявив нардеп (http://www.banki.ua).

НРА "Рюрик" на засіданні рейтингового комітету від 15 березня 2012 р. оновило довгострокові кредитні рейтинги ПАТ "Актабанк". Кредитний рейтинг позичальника підтверджений на рівні uaBBB + з прогнозом "позитивний"; кредитний рейтинг боргового інструменту (облігацій серій А і В) піднято до рівня uaА-з прогнозом "позитивний". Серед критеріїв рейтингу - рішення про збільшення статутного капіталу банку до 400 млн.грн. шляхом приватного розміщення 80 тис. простих іменних акцій за рахунок додаткових внесків, що свідчить про високий рівень підтримки банку з боку акціонерів, зростання обсягу кредитного портфеля банку в 3,1 рази за 2011 р. (з 588,6 млн.грн. до 1 836,2 млн.грн) при одночасному збереженні на відносно низькому рівні відсотка резервів під знецінення кредитів (4,64%). (http://www.ukrbanks.info)

Спостережна рада ВАТ "Банк "Київська Русь"19 березня (протокол № 05-12 від 19.03.2012 р.) обрала Сергія Науменка членом правління - заступником голови правління банку. Раніше С.Науменко був заступником голови правління АБ "Укргазбанк". Про це банк повідомив Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку.

Рішенням наглядової ради ВАТ "Банк "Перший" (протокол засідання № 21 від 15.03.2012 р.) обов'язки голови правління тимчасово покладені на заступника голови правління, члена правління банку Сергія Барибіна до призначення нового голови правління банку. У банківській сфері С.Барибін працює з 2000 р. Акціями ВАТ "Банк "Перший" не володіє.

ПАТ "Реал Банк" (Харків) відкрило два нових відділення. З 12 березня розпочали роботу відділення № 10 у Запоріжжі (вул. 40 років Радянської України, 53) і № 12 у Києві (вул. Автозаводська, № 2/6). Як повідомили "SQ" у прес-службі банку, відділення № 1 Лисичанської філії в Сєвєродонецьку (Луганська обл.) з 19 березня переведене на баланс головного банку як відділення банку № 11 за адресою: Сєвєродонецьк, вул. Перемоги, 2.

Довідка "SQ". ПАТ "Реал банк" засноване 1990 р. Входить до групи невеликих банків. На 1 березня 2012 р. чисті активи - 677,52 млн.грн., кредитний портфель - 482,57 млн.грн., регулятивний капітал - 182 млн.грн., прибуток після оподаткування - 264,72 тис.грн. Регіональна мережа банку складається з одинадцяти відділень (три в Києві, чотири в Харкові, по одному в Севастополі, Євпаторії, Запоріжжі та Сєвєродонецьку) і Лисичанської філії. У жовтні 2011 р. ПАТ "Страхова компанія" Лемма-Віте "(Харків), що володіла 90,74% акцій банку, продало свій пакет акцій групі компаній, пов'язаній з українським і російським енергетичним капіталом. Головою правління банку призначено Володимира Агафонова. Юрій Шрамко, який обіймав цю посаду, став президентом банку. 31 жовтня збори акціонерів сформували нову спостережну раду і ревізійну комісію банку.