"Колосальна частина коштів, які могли б послужити розвитку регіону, йде на оплату російського газу, тому держава робить усе для того, щоб знайти альтернативні джерела, в тому числі хоча б частково перевести ТЕЦ на вугілля", - заявив 20 січня журналістам голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін.

За його словами, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України веде переговори про придбання газу в інших держав, а також продовжує переговори щодо зменшення вартості російського газу. "Хотів би відзначити, що для деяких європейських держав, на відміну від України, ціна на газ змінилася в менший бік", - заявив М.Добкін.

Як повідомив раніше журналістам перший заступник голови ХОДА Валентин Дулуб, харківські ТЕЦ ведуть розрахунок коштів, необхідних для реконструкції і заміни обладнання та переходу з газу на вугілля. Крім держкоштів для реалізації проектів переведення на вугілля будуть залучати приватний капітал. Для залучення інвесторів їм може бути дана можливість приватизувати ТЕЦ.

Довідка "SQ". У Харківській області на вугіллі працюють ДП "ТЕЦ-2 "Есхар" і Зміївська ТЕС. На газу - харківські ТЕЦ-5 і ТЕЦ-3.

Як заявив глава Міненерго Юрій Бойко, Україна має намір за рік перевести всі теплоелектроцентралі з природного газу на вугілля як палива для отримання теплової енергії. Це дозволить економити близько 6 млрд.куб.м газу на рік. Річний обсяг видобування газу в Україні становить близько 20 млрд.грн.