Європейський банк реконструкції та  розвитку планує в березні купити 15% акцій АТ "УкрСиббанк" (Харків). Про це заявив відповідальний за розвиток бізнесу "BNP Paribas" (власник 99,9% акцій банку) в Україні Філіп Жоаньє, повідомили "Економічні новини".

За словами Ф. Жоаньє, таке рішення свідчать про впевненість "BNP Paribas" та ЄБРР в потенціалі "УкрСиббанку" і  фінансових можливостях України. "Ми дали торік банку субборг, а цього року вже відбудеться покупка 15% пакета акцій на суму 82 млн.дол. Угода буде укладена в першому кварталі 2011 р.", - прокоментував хід операції провідний радник ЄБРР в Україні Антон Усов.

За даними видання, наприкінці грудня 2010 р. ЄБРР спільно з "УкрСиббанком" оголосили про угоду. Тоді група "BNP Paribas" запропонувала Європейському банку встановити партнерство з "УкрСиббанком" у межах здійсненого "BNP Paribas" збільшення капіталу українського банку на 382 млн.дол. Відповідно до досягнутих стратегічних домовленостей між сторонами ЄБРР надав пакет фінансування на суму близько 220 млн. дол. І планує збільшити суму субординованої позики до 240 млн.дол. Як повідомляє видання, згідно з наданими "УкрСиббанком" даними, пакет фінансування ЄБРР передбачає також 10-річний субординований кредит у розмірі 140 млн.дол.

"Ми вперше беремо участь у капіталі банку, який входить до першої п'ятірки, тому для ЄБРР це дуже цікаво. При входженні в капітал ми призначимо свою людину, яка увійде до спостережної ради банку. Таким чином ми зможемо впливати на стратегічні питання управління банком, але не на його оперативну діяльність", - повідомив А. Усов.

За його словами, участь ЄБРР у капіталі банків дозволяє збільшити вартість фінустанов. За його словами, ЄБРР уже є акціонером українських банків - "ПроКредитбанку" і "Мегабанку", і зараз ці банки демонструють стабільні показники ,а ЄБРР реалізує через них свої проекти, зокрема, кредитування дрібних підприємств. Як зазначив А. Усов, входження в капітал в "ПроКредитбанку" і "Мегабанку" є досить хорошими інвестиціями, і правління ЄБРР задоволено цією співпрацею.

Довідка "SQ". АТ "УкрСиббанк" зареєстровано 18 червня 1990 р. Станом на 1 лютого 2011 р. чисті активи банку - 44,52 млрд. грн., капітал - 4,78 млрд грн., кредитно-інвестиційний портфель - 3,4 млрд. грн. , кошти корпоративних клієнтів - 8,91 млрд. грн., кошти фізичних осіб - 12,65 млрд. грн. За 2010 р. банк отримав збиток 3 млрд. 145,186 млн. грн. Регіональна мережа нараховує понад 700 відділень по всій території України, банкоматна мережа - 1631 АТМ. 99,99% акцій "УкрСиббанку" належить французькій "BNP Paribas Group".

У 2009 р. ЄБРР став власником 15% акцій ПАТ "Мегабанк" (Харків) і надав довгостроковий кредит, еквівалентний 10,4 млн. євро, терміном на 5 років.