ДК "Укргазвидобування" і "Chemieanlagenbau Chemnitz GmbH" (Німеччина) підписали договір про будівництво установки ізомеризації легкого бензину на Шебелинському газопереробному заводі (Харківська обл.). Про це повідомили "SQ" у прес-службі "Укргазвидобування". Договір передбачає розробку детального проекту, постачання обладнання, шеф-монтаж, пусконалагоджувальні роботи. Вартість договору становить 44,7 млн.євро. Потужність установки ізомеризації - 300 тис.т продукції на рік.

За даними прес-служби, установка ізомеризації дозволить поліпшити якісні показники бензинів Шебелинського ГПЗ і довести їх до вимог ДСТУ 4839:2007, що відповідають екологічним нормам Євро-4. Також компанія збільшить обсяги виробництва популярних марок бензину А-92 і А-95. Процес ізомеризації передбачає виробництво високооктанових компонентів бензинів з низькооктанових фракцій. "Ця угода дозволить перейти безпосередньо до реалізації масштабної модернізації Шебелинського ГПЗ. На першому етапі планується будівництво установки ізомеризації, що дозволить виробляти автомобільні бензини європейської якості Євро-4. Наступним кроком стане будівництво установки гідроочищення дизпалива", - заявив директор ДК "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України" Юрій Борисов.

Довідка "SQ". ДК "Укргазвидобування" забезпечує понад 70% загального видобування газу в країні. Провідним підрозділом з переробки в структурі ДК є Шебелинський газопереробний завод, який здійснює виробництво автомобільних бензинів марок А-76, А-92, А-95, дизельного палива, скрапленого газу, уайт-спіриту, мазуту, бітуму, біопалива та інших нафтопродуктів.