ВАТ "Турбоатом" (Харків) 13 жовтня підписало контракт на постачання обладнання для блоку № 5 Нововоронезької АЕС (Росія). Про це повідомили "SQ" на заводі. "Турбоатом" замінить два конденсатори для турбоживильного насоса (ТПН) турбоустановки потужністю 500 МВт на конденсатори блочно-модульного виконання з нержавіючими трубними системами.

Як повідомили на "Турбоатомі", термін постачання конденсаторів - травень 2012 р. До обсягу зобов'язань підприємства входять проектування, виготовлення та постачання з наступним шеф-монтажем, участю в пуско-налагоджувальних роботах і введення обладнання в експлуатацію. Зараз йде розробка проектної документації.

За даними заводу, вага конденсаторів - близько 30 т. Обладнання буде виготовлене за технологією, аналогічною до виготовлення конденсаторів для Калінінської і Балаковської АЕС (обидві - Росія), які знаходяться у виробництві "Турбоатома". На Нововоронезькій АЕС установлені конденсатори ТПН з трубками з мідно-нікелевого сплаву, які не витримували складного водно-хімічного режиму, швидко зношувалися і вимагали заміни в процесі експлуатації. Нові конденсатори дозволять виключити ці процеси, оскільки основною їхньою складовою є охолоджуючі трубки і крайні трубні дошки з нержавіючої сталі. В результаті проведених робіт збільшиться термін експлуатації обладнання, підвищиться його економічність, надійність і безпека.

Довідка "SQ". Нововоронезькая АЕС - філія ВАТ "Концерн "Росенергоатом" (Росія), знаходиться в експлуатації з 1964 р. На станції три діючі енергоблоки, які на 85% забезпечують Воронезьку область електроенергією.

"Турбоатом" виробляє парові турбіни для ТЕС і АЕС, гідротурбіни для ГЕС, газові турбіни для ТЕС. 75% акцій ВАТ "Турбоатом" належить державі.