Національний банк України запровадив програму випуску інвестиційних монет. Як повідомив директор генерального департаменту регулювання грошового обігу Віктор Нестеренко, мета випуску інвестиційних монет - насамперед поліпшення інвестиційного клімату, розвиток ринку дорогоцінних металів і додаткові можливості для заощадження коштів інвесторів. Він також повідомив, що операції купівлі-продажу цього інструменту, згідно з міжнародною практикою, повинні відбуватися за ціною дорогоцінного металу (LME) з невеликою маржею. Ці операції не обкладаються ПДВ. Нормативні документи, що регулюють порядок випуску та обігу інвестиційних монет, уже підготовлені.
За даними НБУ, інвестиційні монети - монети, виготовлені з дорогоцінних металів (золота, срібла, платини) найвищих проб, які є платіжним засобом на території України та випускаються незалежно від тематики необмеженими тиражами. Номінальна вартість інвестиційних монет значно нижча, ніж вартість дорогоцінного металу, що міститься в монетах, що робить недоцільним їх використання як засобу платежу і завдяки чому вони стають об'єктом інвестування і тезаврації. (Http://www.bank.gov.ua)

Міністерство фінансів України провело відбір первинних дилерів, за результатами якого банк "Хрещатик" став переможцем і отримав право підписати з Мінфіном договір про співпрацю на ринку державних цінних паперів. Статус первинного дилера дає банку виключне право брати участь в аукціонах з розміщення ОВДП та інші операції з цими цінними паперами, які проводить Мінфін. За умовами конкурсу кількість первинних дилерів не перевищує 16 банків, кожен з яких повинен забезпечувати купівлю в розмірі не менше 3% загального обсягу розміщення і не менше 3% загального обсягу обороту на вторинному ринку протягом кожного півріччя. (Http://www.uabanker.net)

Довідка "SQ". ПАТ "КБ "Хрещатик" засноване 1993 р. Мережа банку включає 174 установ у Києві та інших регіонах України. Найбільшими акціонерами банку є ТОВ "КФ Укрфінком" (37,6724%) і Головне фінансове управління Київської міськдержадміністрації (25% +1 акція ). На 1 листопада 2011 р. чисті активи - 7,82 млрд. грн., кредитно-інвестиційний портфель - 4,92 млрд. грн., депозити юридичних осіб - 1,98 млрд. грн., депозити фізосіб - 2,92 млрд. грн., фінансовий результат - 1 млн. грн.

"ВТБ Банк" розмістив облігації серії "G" на 300 млн. грн. Про це йдеться в повідомленні фінустанови. Андеррайтером випуску виступив сам банк, а також компанія "Інвестиційний капітал України". Дата погашення бондів - 16 березня 2014 року. Відсоткова ставка на весь термін обігу облігацій встановлена ​​на рівні 12,75% річних. (Http://banknews.com.ua)

Довідка "SQ". "ВТБ Банк" (Київ) заснований 1992 р. Його найбільшим акціонером на 1 липня 2011 р. було ВАТ "Банк ВТБ" (Росія, 99,9737%). На початку вересня банк заявив про намір випустити облігації серій "G" - "J" загальною номінальною вартістю 1 млрд. грн.

Клієнт банку, який отримав кредит, може через суд оскаржити підвищення банком в односторонньому порядку кредитних ставок за вже виданим кредитом. Це випливає з рішення Конституційного суду, прийнятого 10 листопада й оприлюдненого 15 листопада, згідно з яким дія закону "Про захист прав споживачів" поширюється на отримувачів кредитних послуг від банківських організацій не тільки на стадії укладання договору, але і в процесі його виконання. У рішенні КС зазначається, що положення ст. 11 закону передбачає ті права споживачів, які за своїм змістом можна реалізувати тільки при виконанні договору споживчого кредитування. Конституційний суд зазначив, що це положення стосується і права споживача не оплачувати жодні незаконні додаткові внески на користь банку, а також те, що одержувач позики не може бути примушений достроково повернути суму споживчого кредиту в випадку заздалегідь необумовлених і не закріплених в договорі чітко прописаних обставин. Цим же рішенням Конституційний суд фактично забороняє фінансовим установам передавати інформацію про боржника колекторам. (Http://www.banki.ua)