"Частка приватних компаній в обсязі видобутку газу в Харківській області за перші півроку 2010 р. зменшилася", - заявив "SQ" начальник управління паливно-енергетичного комплексу Харківської облдержадміністрації Василь Без'язичний. За його словами, річ у тому, що у низки приватних компаній є проблеми з ліцензіями на видобуток вуглеводнів на деяких родовищах, зокрема - на Сахалінському родовищі (Краснокутський район Харківської області). "Обсяги видобутку на Сахалінському родовищі раніше відзначалися в звітах, а вже кілька місяців у звітах їх не видно. Проблеми з ліцензіями були і по Юліївському родовищу, на декількох свердловинах його північного борту. Але вони погоди не роблять", - зазначив В.Без'язичний.

За його словами, основними добувачами газу в області є ГПУ "Шебелинкагазвидобування" та ГПУ "Харківгазвидобування" НАК "Нафтогаз України". У них на балансі перебуває 1,2 тис. і 200 свердловин відповідно. "Практично всі ці свердловини працюють", - зазначив В.Без'язичний.

Довідка "SQ". У Харківській області щорічно видобувається близько 40% обсягу, що видобувається в Україні газу. Найбільші родовища - Шебелинське та Кобзівське (розробляє ГПУ "Шебелинкагазвидобування".