Роботу з виплат заощаджень вкладників Ощадбанку СРСР очолив голова Національного банку Сергій Арбузов. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, відповідаючи в парламенті на запитання депутатів. "Ми працювали з Національним банком, і вже вирішено, що голова Національного банку практично очолює цю робочу групу", - заявив С. Тігіпко. За його словами, реєстр вкладників Ощадбанку СРСР вже є. "Якщо ні, то я впевнений, що весь час, поки ми будемо виплачувати вклади, ми повинні працювати над тим, щоб ті люди, які не були з тих чи інших причин зареєстровані, могли звернутися у відповідну комісію, яка б визнала їх права", - сказав віце-прем'єр. Крім цього, С.Тігіпко підтвердив, що, на його думку, права померлих вкладників на заощадження повинні переходити їх спадкоємцям. "Відповідні кошти передбачені у вигляді 300 млн.грн., і Міністерство фінансів їх переводить якраз для цієї категорії людей", - додав він. (http://banker.ua)

Довідка "SQ". Раніше прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив, що виплати компенсацій вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР будуть розтягнуті в часі. За його словами, НБУ працює над створенням системи видачі депозитних карток вкладникам, на які будуть перераховані компенсаційні гроші. Президент України доручив з 1 червня відновити виплати вкладникам Ощадбанку СРСР. Кабмін вже доручив Міністерству фінансів і Національному банку зайнятися розрахунками компенсаційних виплат вкладникам.

"Промінвестбанк" з 1 березня в своїх київських підрозділах впровадив новітню електронну систему безпеки інкасації коштів, що дозволяє замінити озброєну охорону спеціальними кейсами з електронним захистом. До 1 червня ця система буде впроваджена в усій мережі філій банку. "Нововведення робить безглуздим саме вчинення злочину - грабіжник просто не зможе витратити викрадені гроші: в момент вчинення злочину - заволодіння кейсом - компактна автономна система електронного захисту автоматично включає звукову сигналізацію-сирену і забарвлює всі банкноти спеціальною фарбою. Купюри, що знаходяться в кейсі, зафарбовуються так, що знову в оборот вже не потраплять, зате можуть бути в законному порядку знищені й замінені на нові", - розповів начальник головного управління інкасації та перевезення валютних цінностей операційного департаменту "Промінвестбанку" Олександр Калашник. За його словами, по периметру оперативних автомобілів ПІБу будуть розташовані наклейки з попереджуючою інформацією. Крім установки новітніх електронних систем інкасації коштів, за даними А. Калашника, "Промінвестбанк" за 2 місяці 2012 року придбав і 34 нових інкасаторських автомобіля, броньованих за третім, найвищим, класом захисту, з депозитними сейфами всередині. "Ключі від замків сейфів знаходяться лише у відділеннях банку, а у інкасаторів їх немає. Під час роботи на маршруті інкасатори вкладають інкасовані сумки в закритий сейф через депозитну систему (лоток). Таким чином, ніхто зі сторонніх, та й самі інкасатори, вилучити гроші з сейфа не можуть", - повідомив О. Калашник. За його словами, "Промінвестбанк" першим на вітчизняному банківському ринку впровадив електронну систему інкасації коштів такого високого рівня. При цьому на вартості інкасаторських послуг банку нововведення не позначаться (http://www.ukrbanks.info)

Виходець з України пограбував в США дев'ять банків і сів у в'язницю на 15 років. Йому також доведеться відшкодувати викрадені ним кошти і виплатити 4 тис. доларів компенсації постраждалим від його дій банківським касирам. Марат Михайлич здійснив дев'ять пограбувань банків у Нью-Йорку і Нью-Джерсі в період з грудня 2010 року по березень 2011 року. Усі пограбування злочинець здійснював за однією схемою: підходив до касира і, погрожуючи пістолетом, вимагав віддати йому гроші. Усього він викрав 70 000 доларів. Спіймати М.Михайлича вдалося після чергового пограбування: залишаючи місце злочину, він зупинив таксі, проте водій побачив пістолет і втік, після чого грабіжник сам сів за кермо. За допомогою автоматичної системи розпізнавання номерів ФБР встановило, куди попрямував автомобіль. Завдяки цій інформації вдалося з'ясувати, де живе М.Михайлич. Його затримали в кінці березня 2011 р., коли він прямував на чергове пограбування. Під час затримання чоловік перебував під впливом героїну. Після затримання М.Михайлич зізнався в усіх скоєних пограбуваннях і заявив, що гроші були потрібні йому для задоволення героїнової залежності. Виступаючи в суді, він вибачився перед жертвами своїх злочинів (http://banker.ua)