Ставки за депозитами в національній валюті для фізичних осіб протягом 2011 р. знизяться на 3-4%. Як повідомив 17 лютого у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" президент Харківської банківської спілки (ХБС) Анатолій Волок, з вересня 2010 р. до січня цього року ставки вже знизилися на 2%.

За словами А.Волока, зменшення відсоткової ставки пов'язане з ризиком неповернення кредитів. "У грудні 2010 р. - січні 2011 р. спостерігався приріст з видачі кредитів, хоча до цього було падіння показників. Але в той же час 17% виданих кредитів не обслуговуються, тобто за цими кредитами не платять. Під ці проблемні кредити банки зараз створили резерви", - зазначив президент банківської спілки.

А.Волок підкреслив, що також різко падають ставки за депозитами в іноземній валюті. "Нацбанк прийняв нормативний акт про заборону видачі кредитів у валюті фізичним та юридичним особам, у яких немає валютної виручки", - зазначив президент ХБС.

За словами А.Волока, банки поступово повернуть кредитування на докризовий рівень. "Зараз темпи кредитування відстають від темпів приросту ресурсної бази - куди йде ця різниця? Насамперед, на підвищення ліквідності і платоспроможності банків. Сьогодні банки мають у сумі на своїх кореспондентських рахунках коштів у два рази більше, ніж у період кризи. Можна навіть говорити про тому, що банківська система Харківської області зокрема й України в цілому - надлишкова, надліквідна", - підкреслив А.Волок.

Довідка "SQ". За даними Управління Національного банку в Харківській області, банки, що працюють у Харківській області, в 2010 р. видали 28,6 млрд.грн. кредитів, що на 2,8% менше, ніж у 2009 р. (2009 р. відзначився скороченням на 10,6%). Довгострокових кредитів видано на суму 20,5 млрд.грн. (71,5% усіх кредитів, за рік зменшення на 9,1%), частка короткострокових кредитів поступово зростала, у результаті їх обсяг склав 8,2 млрд.грн. (збільшення за рік -17,7%).

На 1 січня в Харківській області діяло 36 банківських установ, у т.ч. 9 самостійних харківських банків, 27 філій і 1 тис. 224 відділення харківських і банків з інших регіонів України.