Національний банк України встановив єдиний розмір регулятивного капіталу, необхідного для здійснення банками всіх операцій, включаючи валютні, на рівні 120 млн. грн. Відповідна постанова правління НБУ (№ 464 від 22.12.2011) знаходиться на реєстрації в Мін'юсті. Як повідомили в НБУ, після того як Київський апеляційний адміністративний суд залишив у силі постанову НБУ № 273, що зобов'язує банки збільшити регулятивний капітал до 1 січня 2012 р., акціонерами банків протягом 2011 р. була проведена масштабна і плідна робота з його нарощування. "В результаті тільки 4 банки не встигли завершити процес збільшення регулятивного капіталу до рівня 120 млн. грн.", - відзначив заступник голови НБУ Ігор Соркін. Як відзначають у НБУ, в ході "конструктивного і професійного діалогу між Нацбанком і створеною 2011 р. Незалежною асоціацією банків України про встановлення рівних умов роботи на ринку всіх банків НБУ було прийнято рішення про встановлення єдиної вимоги до розміру регулятивного капіталу в розмірі 120 млн. грн. для здійснення банками всіх видів банківських операцій". (Http://banker.ua)

Довідка "SQ". Нацбанк України своєю постановою № 273 від 6 липня 2010 р. зобов'язав банки до 1 січня 2012 р. збільшити розмір регулятивного капіталу до 120 млн. грн., а для отримання права роботи на валютному ринку - до 180 млн. грн. (постанова НБУ № 281). Асоціація українських банків (АУБ), до якої входять близько 150 банків, виступила проти цього. Проте 22 лютого 2011 р. Київський апеляційний адміністративний суд задовольнив скаргу НБУ за позовом АУБ і залишив у силі постанову № 273 Національного банку України.

Наглядова рада АТ "Брокбізнесбанк" своїм рішенням від 11 січня призначила нових членів правління. На посаду першого заступника голови правління, членом правління призначено Наталію Гаврилюк. На пост заступника голови правління, члена правління призначений Сергій Терек, який раніше очолював департамент інформаційних технологій банку. До складу правління введений новий директор департаменту інформаційних технологій банку Олександр Гук. Вищевказані особи не володіють частками у статутному капіталі банку. (Http://www.bankbb.com.ua)

Довідка "SQ". АТ "Брокбізнесбанк" заснований 1991 р. Входить до першої групи банків згідно з рейтингом НБУ (найбільші банки). Банк нараховує більше 400 філій і відділень у всіх областях України.

Банк "Хрещатик" торік закінчив перехід на дворівневу систему управління: всі балансові точки продажу в усіх регіонах країни перетворені на безбалансові підрозділи, повідомив голова правління банку Дмитро Гриджук, коментуючи програму банку щодо оптимізації регіональної мережі. За його словами, цього року загальна кількість установ банку "Хрещатик" істотно не зміниться, хоча частина відділень може поміняти локацію. У 2012 р. банк планує встановити 100 банкоматів, у результаті їх загальна кількість перевищить 400. "Розширення банкоматної мережі обумовлено тим, що банк "Хрещатик" на конкурсній основі був визначений учасником проекту з випуску соціальної картки киянина, - пояснив Д.Гриджук. - І вже в першому півріччі банк у рамках пілотного проекту випустить 80 тис. таких карт" (http://www.xcitybank.com.ua)

Довідка "SQ". ПАТ "КБ "Хрещатик" засноване 1993 р. Мережа банку включає 174 установ у Києві та інших регіонах України. На 1 листопада 2011 р. чисті активи - 7,82 млрд. грн., кредитно-інвестиційний портфель - 4,92 млрд. грн., депозити юридичних осіб - 1,98 млрд. грн., депозити фізосіб - 2,92 млрд. грн. фінансовий результат - 1 млн. грн. Найбільшими акціонерами банку є ТОВ "КФ Укрфінком" (37,6724%) і Головне фінансове управління Київської міськдержадміністрації (25% +1 акція).

Найбільш затребуваними кадрами для банківської сфери є IT-фахівці, насамперед, розробники, фінансові аналітики, касири та дилери. При цьому економістів, юристів і фахівців з кредитування на ринку істотно більше, ніж потрібно. В кінці 2011 р. - початку 2012 р. ситуація на ринку праці у фінансовому секторі склалася неоднозначна. Як зазначила директор рекрутингової компанії "Форсаж" Олена Грищук, окремі банки в кінці року провели скорочення, які стосувалися, насамперед, фахівців бек-офісу. З іншого боку, фінансові установи, які декларують ставку на активний розвиток, почали набирати персонал. (Http://delo.ua)