Банки Україні закінчили жовтень 2011 р. з позитивним фінансовим результатом - 0,5 млрд. грн. прибутку. Це перший прибутковий місяць для банківської системи України з лютого цього року. Про це 16 листопада під час відкритого засідання правління НБУ заявив заступник голови НБУ Ігор Соркін. (Http://banknews.com.ua)

Довідка "SQ". Вересень став сьомим місяцем поспіль, за підсумками якого українська банківська система фіксувала збиток. У січні-вересні 2011 р. сукупний збиток українських банків досяг 5,6 млрд. грн.

Українські банки з початку року списали більше 20 млрд. грн. проблемних кредитів. Як повідомив І.Соркін, з початку року продовжується робота банків зі списання безнадійної заборгованості за рахунок сформованих резервів. "З цього питання досягнуто порозуміння з Державною податковою службою України. На сьогодні списаний 21 млрд.грн. такої заборгованості", - зазначив І.Соркін. Він також повідомив, що триває повернення банками стабілізаційних кредитів, наданих їм у період кризи. З початку року вже погашено понад 8 млрд.грн., з них достроково - майже 4 млрд.грн. З 64 банків, що мали заборгованість на початок року, сьогодні залишився 41 банк. (Http://www.bank.gov.ua)

Довідка "SQ". За даними НБУ, на 1 жовтня загальний обсяг кредитного портфеля українських банків становив 821,7 млрд. грн., прострочена заборгованість за кредитами - 82,8 млрд. грн., резерви на відшкодування втрат за кредитами - 124,1 млрд. грн. На початку року ці показники становили 755 млрд, 84,9 млрд і 113 млрд. відповідно. За даними НБУ, питома вага простроченої заборгованості в загальному портфелі знизився до 1 жовтня до 10% з 11% на початку року. За даними міжнародного агентства "Fitch Ratings", питома вага потенційно проблемних кредитів українських банків за підсумками першого півріччя 2011 р. склала 50%.

Національний банк України випустить сертифікат у готівковій формі для фізосіб. Про це на засіданні правління Нацбанку повідомила директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики Олена Щербакова. "В Україні 28% фінансових операцій проходить у готівковому розрахунку. Для прикладу: в Європі цей показник становить 18%, а в США - 10%. Через це є можливість атак на валютну стабільність країни", - заявила О.Щербакова. За її словами, щоб мінімізувати таку можливість, НБУ випустить сертифікат у готівковій формі для фізичних осіб. "Це дозволить легалізувати "брудні гроші". Цей сертифікат повинен вільно обертатися на ринку, він зможе бути заставою під кредит. Це може стати альтернативою долара", - заявила О.Щербакова. (Http://www.segodnya.ua)

"Діамантбанк" відкрив нове відділення в Херсоні (пр.Ушакова, 81). Відділення надає повний спектр банківських послуг. На сьогодні регіональна мережа "Діамантбанку" нараховує 74 відділень по всій Україні. (Http://www.ukrbanks.info)

Довідка "SQ". ПАТ "Діамантбанк" (Київ) зареєстроване Нацбанком 1993 р. Банк надає повний спектр послуг персональним та корпоративним клієнтам. Регіональна мережа нараховує 70 дирекцій і відділень у 18 містах Україні. Третій квартал 2011 р. банк закінчив із прибутком більше 2,68 млн. грн. Чисті активи на 1 жовтня склали 2 519,44 млн. грн., регулятивний капітал - 286,33 млн. грн., кредитно-інвестиційний портфель - 2 047,3 млн. грн.