"Турбоатом" не будет приватизирован  - председатель Фонда госимущества"Я не бачу ніяких підстав для приватизації ВАТ "Турбоатом", - заявив 15 грудня в ефірі радіо "Свобода" голова Фонду держмайна України Олександр Рябченко, коментуючи скасування президентом України Віктором Януковичем рішення про заборону приватизації низки підприємств, серед яких - "Турбоатом".

"Підприємство працює успішно, воно приносить прибуток, і це саме та ситуація, яка не вимагає приходу інвестора. І якщо ситуація на "Турбоатомі" не зміниться, то держпакет акцій підприємства, що становить близько 75%, залишиться у держвласності", - підкреслив О.Рябченко. Він також зазначив, що охочих купити "Турбоатом" багато по обидва боки кордону.

За словами голови Фонду держмайна, скасування указу про заборону приватизації стосується насамперед чотирьох енергогенеруючих компаній, яким дуже потрібні інвестиції і які будуть виводитися на приватизацію після "Укртелекому" (його продаж запланована на 28 грудня).

Довідка "SQ". Президент України Віктор Янукович скасував заборону на приватизацію "Турбоатому", Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд, Одеського припортового заводу, а також енергогенеруючих компаній "Донбасенерго", "Дніпроенерго", "Західенерго" і "Центренерго". Указом В.Янукович увів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 22 жовтня "Про ситуацію в сфері приватизації державного майна". Цим рішенням РНБО скасував своє рішення від 16 травня 2008 р. про заборону приватизації зазначених підприємств.

"Турбоатом" спеціалізується з випуску парових турбін для теплових електростанцій, атомних електростанцій і теплоелектроцентралей, гідравлічних турбін для гідроелектростанцій, газових турбін і парогазових установок для ТЕС. Виробництво турбін здійснюється за замкненим циклом: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробування турбін і їх відвантаження. Серед основних замовників "Турбоатома" - Угорщина, В'єтнам, Казахстан, Китай, Мексика, Росія, Таджикистан, Узбекистан і Україна.