АТ "Брокбізнесбанк" з початку року наростило обсяги емісії банківських пластикових карт більш ніж на 16%. Кількість карток міжнародних платіжних систем, емітованих банком на початок листопада, склала 1 млн. 444 тис. 296 карт, що на 16,04% більше аналогічної дати 2010 р. Кількість банкоматів банку за десять місяців 2011 р. зросла на 12,06% і склала 706 пристроїв. Мережа POS-терміналів банку налічує 701 торговий термінал. (Http://www.bankbb.com.ua)

"Рівень ставок з депозитів, що складається, відображає ринкову кон'юнктуру", - заявила заступник голови правління "Кредитпромбанку" Алла Шульга, коментуючи недавнє збільшення банком відсоткових ставок за одним зі строкових вкладів до 20%.

За її словами, стратегія банків із залучення ресурсів залежить від кількох індикаторів: поточної ринкової кон'юнктури, вартості альтернативних джерел фондування й актуальної позиції з ліквідності. "Збільшення відсоткових ставок за вкладами в банківському секторі країни обумовлене нинішнім дефіцитом ресурсів. Великі банки здійснили виплати за своїми поточними зобов'язаннями. Разом із тим у кінці року традиційно збільшується попит на кредитні ресурси з боку підприємств і приватних клієнтів. Відповідно, банкам потрібно за короткий період акумулювати достатній обсяг коштів. Така сезонність призводить до обгрунтованого збільшення відсоткових ставок саме з короткострокових депозитів", - зазначила А.Шульга.

За її словами, важливим чинником є ситуація на міжбанківському ринку. "Залишок коштів на кореспондентських рахунках банків зменшився, зросли ставки за міжбанківськими кредитами. Все це і сприяло збільшенню відсоткових ставок з вкладів", - підкреслила вона. (Http://www.kreditprombank.com)

"Іпотечні продукти зараз пропонують більш ніж у 40 банках України", - повідомив заступник директора департаменту роздрібного бізнесу "Ощадбанку" Володимир Москаленко. За його словами, кількість іпотечних банків досить велика, але такі чинники, як середні ставки на рівні 15-17%, високий авансовий внесок у 30-50% і відсутність у населення грошей, визначають відсутність попиту на іпотечні кредити.

В.Москаленко зазначив, що, враховуючи тенденції поточної ліквідності банківської системи, все менш імовірним стає зниження відстокових ставок з іпотечних кредитів. Одним з можливих виходів з ситуації, що склалася буде впровадження нових для українського ринку іпотечних механізмів. Так, найближчим часом за участю державних банків - "Ощадбанку", "Укрексімбанку", "Укргазбанку" і банку "Київ" - почне свою роботу Агентство рефінансування іпотечних кредитів. Агентство буде здійснювати рефінансування державних і комерційних банків, які займаються іпотечним кредитуванням. При продажу стандартизованих активів банки будуть відновлювати свою ліквідність, а також отримувати додатковий прибуток у вигляді комісії за подальше обслуговування кредитів. В цілому механізм призведе до зменшення відстокових ставок для кінцевого споживача і підвищить доступність кредитів і житла для населення. Крім того, деякі банки розвивають партнерські програми. (Http://www.oschadnybank.com)