ВАТ "Турбоатом" (Харків) 10 червня успішно випробувало і здало під відвантаження спрямовуючий апарат другої гідротурбіни для ГЕС "Ла Йеска" (Мексика). Як повідомили в прес-службі підприємства, в присутності представників лабораторії з виконання всіх видів випробувань (LAPEM) та комісії з енергетики Мексики (CFE) було проведено контрольне збирання спрямовуючого апарату, включаючи нижнє кільце, кришку турбіни, лопатки і механізми повороту. Були проведені функціональні випробування спрямовуючого апарату, під час яких перевірялася щільність прилягання лопаток і зусилля, необхідне для їх розвороту. Також був випробуваний і здано замовнику вал першої гідротурбіни вагою 53 т. Була перевірена геометрія валу і виконані всі необхідні неруйнівні види контролю.

За даними прес-служби заводу, всі випробування пройшли успішно, після чого сторони підписали протокол про прийом обладнання, яке зараз демонтується і готується до відвантаження. Роботу над контрактом з ГЕС "Ла Йеска" завод планує завершити в липні 2010 р.

Довідка "SQ". "Турбоатом" спеціалізується на випуску парових турбін для теплових електростанцій, атомних електростанцій і теплоелектроцентралей, гідравлічних турбін для гідроелектростанцій, газових турбін і парогазових установок для ТЕС. Виробництво турбін здійснюється за замкненим циклом: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробування турбін і їх відвантаження.

Контракт "Турбоатома" спільно з російським концерном "Силові машини" на постачання устаткування для ГЕС "Ла Йеска" був підписаний у березні 2008 р. Відповідно до контракту "Турбоатом" виготовить і поставить на мексиканську ГЕС дві гідротурбіни з вбудованими кільцевими затворами одиничною потужністю 380 МВт.