Президент України Віктор Янукович підписав закон "Про внесення змін до ст.75 закону України "Про банки і банківську діяльність". Законодавчим актом Національному банку України (НБУ) дозволено продовжувати дію тимчасової адміністрації для банків терміном до вісімнадцяти місяців, а не до одного року , як це передбачено чинною нормою ст. 75 закону "Про банки і банківську діяльність". Дія закону також розповсюджується на системні банки, в яких уже введені тимчасові адміністрації. (http://www.president.gov.ua)

Необхідність прийняття законодавчої пропозиції, на думку НБУ, обгрунтовується тим, що практика введення тимчасової адміністрації в банках доводить, що протягом визначеного законом терміну тимчасового адміністратора не завжди вдається відновити фінансову спроможність банків, особливо великих. (Http://www.uabanker.net)

Довідка "SQ". У січні Національний банк України ввів тимчасову адміністрацію в банк "Столиця" і банк "Володимирський". Окрім того, згідно даних НБУ, тимчасова адміністрація діє сьогодні в банках "Надра", "Родовід Банк", "Діалог" (Дніпропетровськ) і "СКБ" (Одеса). У лютому голова НБУ Сергій Арбузов повідомив про продовження дії тимчасової адміністрації у банку "Надра".

У НБУ погодилися з пропозицією Асоціації українських банків (АУБ) щодо збільшення терміну нарощення капіталу банками до 3-х років. Така домовленість була досягнута під час зустрічі президента АУБ Олександра Сугоняка та першого віце-президента АУБ Володимира Бондаря з заступниками голови НБУ Володимиром Кротюком та Ігорем Соркіним. Під час зустрічей обговорювалися компромісні пропозиції АУБ щодо вимог збільшення капіталу банків, передбачених законопроектом № 0884 "Про внесення змін до деяких законів України (щодо регулювання діяльності банків)", розгляд якого у Верховній Раді Україні в II читанні заплановано на 15 лютого. У ході обговорення представники АУБ висловили свої зауваження та пропозиції до згаданого законопроекту. Зокрема, вони запропонували встановити вимогу для діючих банків на нарощення ними свого регулятивного (а не статутного) капіталу до розміру 120 млн. грн. і надати строк на здійснення такого нарощення капіталу не менше 3-х років (до кінця 2014 р.) (http://www.uabanker.net)

Банк "Надра" збільшить статутний капітал у 9,9 рази - до 3,89 млрд. грн. шляхом додаткового випуску акцій. Відповідне рішення ухвалив тимчасовий адміністратор 11 лютого. Так, банк має намір провести закрите розміщення акцій номіналом 10 грн. у два етапи в період з 23 лютого до 10 березня 2011 р. (http://elvisti.com)

Довідка "SQ". Банк "Надра" заснований 1993 р. Фінустанова претендує на рекапіталізацію за рахунок бюджетних коштів. Власник "Group DF" (Австрія) український бізнесмен Дмитро Фірташ в травні 2010 р. заявив, що готовий вкласти в банк "Надра" 5 млрд. грн. на паритетних засадах з державою. На початку лютого голова НБУ Сергій Арбузов повідомив, що НБУ продовжив дію тимчасової адміністрації у банку "Надра". Статутний капітал банку складає 390,363 млн. грн. До початку 2011 р. його найбільшими акціонерами залишалися "Novartik Trading Limited" (60,9967%) і "Manmade Enterprises Limited" (обидві - Кіпр, 30,7406%).

Міжнародне рейтингове агентство "Moody's" підвищило прогноз рейтингу "ПриватБанку" до статусу "стабільний". Зокрема, агентство поліпшило прогноз рейтингу фінансової стійкості "D-" і довгострокового рейтингу депозитів у національній валюті "Ba3". У своєму офіційному повідомленні "Moody's" також підкреслило лідируючу позицію "ПриватБанку" як найбільшого банку України - лідера за обсягом активів, кредитів і депозитів з розвиненою національною мережею регіональних підрозділів. (http://aub.org.ua)

Довідка "SQ". ПАТ "КБ "Приватбанк" (м.Дніпропетровськ) засноване 1992 р. За класифікацією НБУ, входить до першої групи (найбільші) українських банків. Найбільшими акціонерами "Приватбанку" є Ігор Коломойський (володіє 49,154% акцій) і Геннадій Боголюбов (49,027% ). Регіональна мережа банку представлена 3 тис. 216 підрозділами, у т.ч. 35 філіями.