Будівництво п'яти-шести нових елеваторів місткістю до 100 тис.т кожен зерна почнеться в Харківській області у 2012 р. Про це 14 листопада заявив журналістам заступник голови Харківської облдержадміністрації Віталій Алексейчук. За його словами, зараз елеватори проектуються. В області планується до 2015 р. збільшити обсяг збору зернових до 4,2 млн. т на рік, а зараз загальна ємність елеваторів становить лише 2,4 млн.т. Тому будівництво нових елеваторів потрібно закінчити до 2015 р., інакше зберігати зерно буде ніде.

Як зазначив В.Алексейчук, у 2011 р. зібрано близько 3,5 млн. т зерна та 952 тис.т соняшнику (це рекордний урожай соняшнику для області). План посіву озимини виконаний (509 тис.га), але сходи з'явилися тільки на площі 72,1%: на 145 тис. га поки нічого не зійшло. Причина цього - посуха, тепер потрібно готуватися до пересівання озимини. Будуть збільшені площі під кукурудзу і соняшник.

Довідка "SQ". Харківська облдержадміністрація розглядає ідею будівництва комунального елеватора. Ємність елеватора могла б скласти 40 тис.т, при елеваторі будуть працювати комбікормовий завод і млин. Ціни, за якими зерно зберігається на приватних елеваторах, бувають завищеними з об'єктивних і суб'єктивних причин. Комунальний елеватор буде забезпечувати протягом року стабільні ціни на зерно для хліба соціальних сортів. Обсяг безперервного резерву зерна в області становить 80-85 тис.т, з них 40 тис. т забезпечить комунальний елеватор, а решту 40-45 тис.т - районні та міські елеватори.