"Державному науковому центру лікарських засобів (ДНЦЛЗ, Харків) терміново потрібна допомога держави", - заявила 14 листопада "SQ" вчений секретар ДНЦЛЗ Наталія Маслова. За її словами, у 2011 р. центр не отримав державного фінансування на наукові дослідження і держзамовлення на розробку нових препаратів. При цьому різко знизилися замовлення за господарськими договорами від виробників фармацевтичних препаратів. У результаті в держцентрі виникла заборгованість із зарплати.

Як зазначила Н.Маслова, якщо п'ять років тому науковий центр виконував до 15 госпдоговорів з фармацевтичною фірмою "Дарниця" (Київ), то зараз - один-два на рік. Зменшився обсяг договорів з фармацевтичною фабрикою "Здоров'я" (Харків). ЗАТ "Біолік" (Харків) замовляв близько п'яти препаратів на рік, зараз замовлення практично припинилися.

За словами Н.Маслової, є проекти низки державних фармацевтичних програм, які планувалося розпочати і в яких ДНЦЛЗ хотів би брати участь, але поки брати участь у цих програмах не виходить. "Поновлення розробок власних лікарських препаратів в Україні цілком можливе, якщо буде підтримка держави", - зазначила учений секретар.

"Наш центр своїми розробками підняв вітчизняну фармпромисловість, коли була проголошена незалежність України і всі заводи по субстанціях залишилися за межами України, а в Україні залишилися заводи-виробники. Ось тоді ми щорічно впроваджували у виробництво більше 90 препаратів. Той асортимент вітчизняних препаратів, які зараз є, був освоєний нашими заводами до 2003 р. Тоді були державні програми і держава була зацікавлена ​​в розробці власних препаратів, а зараз оновлення асортименту ліків відбувається, в основному, за рахунок тендерних закупівель і за рахунок реєстрації імпортних препаратів", - заявила Н.Маслова .

Довідка "SQ". У ході відвідування фармацевтичної фірми "Дарниця" прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що за три-чотири роки Україна збільшить виробництво власних ліків до 60-70%. Такої кількості власних ліків цілком достатньо, і вітчизняна фармацевтика зможе реально конкурувати з іноземними фармацевтичними компаніями. Зараз в Україні завозиться ліків більш ніж на 3 млрд. дол. Реалізація масштабної програми імпортозаміщення, зокрема лікарських препаратів, дозволить збільшити виробництво власних ліків і значно зменшити кількість імпортних, а також дозволить поліпшити платіжний баланс України, заявив прем'єр.