Представники Національного банку України (НБУ) в рамках завершився минулого тижня візиту української делегації до Китаю домовилися з Народним банком Китаю про проведення свопів у національних валютах. Як повідомило джерело в НБУ, китайська влада готова проводити своп-операції на весь обсяг товарообігу між двома країнами. "Хоча гривня Китаю не особливо потрібна, він зацікавлений у тому, щоб розширювати зону впливу своєї валюти на інші країни, а ми - в диференціюванні своїх резервів, - відзначило джерело. - Ми станемо 12-ю країною, яка буде здійснювати свопи з Китаєм". При цьому НБУ погодився на переклад в юані тільки третини розрахунків. "Поки ми будемо тримати близько 2,5 млрд. дол. В юанях, а там видно буде", - заявив чиновник НБУ.

За даними Держстату, обсяг імпорту товарів з Китаю в Україні минулого року склав 4,7 млрд. дол., експорту українських товарів - 1,31 млрд. дол. За січень-серпень імпорт виріс на 42% - до 3,93 млрд. дол., а експорт - на 62%, до 1,26 млрд. дол. Україна розраховує збільшити товарообіг, зокрема? завдяки кореспондентським угодами між Банком Китаю і "Укрексімбанком". (Http://bin.ua)

Довідка "SQ". До 1 листопада резерви НБУ склали 34,16 млрд. дол., з яких 32,49 млрд. дол. - в інвалюті. Близько 45% суми знаходяться в доларах США, 34% - у євро, 4,6% - в монетарному золоті. Переклад в юані 2,5 млрд. дол. складе 7,3% резервів НБУ. Своп-операції - договори продажу валюти із зобов'язанням зворотного викупу в певний термін за визначеним заздалегідь курсом.

У парламенті зареєстрований законопроект № 9441 "Про внесення змін до Податкового кодексу (щодо оподаткування операцій з дорогоцінними металами за участю Національного банку)". Законопроект пропонує звільнити від ПДВ операції з поставки Нацбанку дорогоцінних металів (у тому числі їх ввезення на митну територію країни), а також послуги, пов'язані з розвідкою, видобутком і виробництвом дорогоцінних металів, які будуть йти на поповнення резервів НБУ. При цьому фізичні особи при продажу брухту дорогоцінних металів будуть звільнені від сплати прибуткового податку тільки в тому випадку, якщо будуть продавати його Нацбанку.

Як пояснюється в пояснювальній записці до документа, запропоновані ним норми спрямовані на створення сприятливих умов оподаткування для тих операцій, які будуть поповнювати золотовалютні резерви держави. Як зазначає газета "Економічні звістки", зараз скупникам і ломбардам вигідніше реалізовувати дорогоцінні метали переробникам і споживачам, ніж НБУ. У 2010 р. до пунктів прийому НБУ надійшло всього лише 4,5 кг золота порівняно, наприклад, з 204 кг у 1999 р. (http://finance.eizvestia.com)

Жерар Депардьє - обличчя нової іміджевої кампанії банку "Креді Агріколь" в Україні. 10 листопада стартувала загальнонаціональна іміджева кампанія банку "Креді Агріколь" "Мій банк - "Креді Агріколь". Це має сенс". Кампанія триватиме до 21 грудня цього року. Як повідомила прес-служба банку, це кампанія дозволить збільшити впізнаваність бренду "Credit Agricole" в Україні, посилити прихильність населення до французького банку, закріпити позиції на ринку і підвищити лояльність уже існуючих клієнтів. Для більшого ефекту здійснювати комунікацію від імені банку був запрошений французький актор і бізнесмен Жерар Депардьє. Як заявляє прес-служба, у банку і Ж.Депардьє багато спільного: "Креді Агріколь" - банк № 1 у Франції, багаторічний лідер у питаннях фінансування сільського господарства та виноробства. Депардьє розбирається в сільському господарстві, має власний виноробний бізнес і 100 га виноградників. (Http://www.ukrbanks.info)

Довідка "SQ". ПАТ "Креді Агріколь Банк" (колишній "Індекс-Банк") працює на фінансовому ринку України з 1993 р., надає повний спектр сучасних банківських послуг корпоративним і приватним клієнтам. Відповідно до класифікації НБУ, банк входить до групи великих банків. На 1 липня 2011 р. активи - 3,59 млрд.грн., капітал - 172,9 млн.грн., фінрезультат за 1-2 квартали - 50 млн.грн. прибутку. Регіональна мережа нараховує більше 200 точок продажу в усіх регіонах України. Власником банку є фінансова група "Credit Agricole Group" (Франція).

Національний банк України своїм розпорядженням № 362 від 7.10.2011 р. присвоїв банку "Базис" статус офіційного дистриб'ютора НБУ з реалізації дорогоцінних монет України. (Http://www.basis.com.ua)

Довідка "SQ". ПАТ "Банк" Базис "(Харків) засноване 1991 р. Входить до складу фінансово-промислової групи "Інвестор". У Харкові й області діє 36 підрозділів банку, а також по два відділення в Києві і Дніпропетровську й одне - в Полтаві. За класифікації НБУ, банк входить до групи невеликих фінустанов (з активами менше 2 млрд.грн.). на 1 січня 2011 р. акціонерами, які володіють більше 10% акцій банку, були Арсен Аваков (безпосередня участь - 0,2395%, опосередкована - 24,44%), ТОВ "Інвестор-Фонд" (пбезпосередня участь - 63,25%), АТ "Інвестор" - (23,65%, 73,17%), Геннадій Гайовий (0,12%, 86,92 %), Ігор Моркотонов (0,03%, 23,71%), Андрій Перееденко (0,0035%, 86,92%). Розмір пакета акцій "Інвестор-фонду" 31 серпня змінився і становить 73,1789% статутного капіталу банку.