К новому году яйца подорожают - ассоциация "Харьковптицепром"

До нового року яйця здорожчають. Про це 14 жовтня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив генеральний директор асоціації "Харківптахопром" Вадим Шиян.

"Можна очікувати поетапного збільшення ціни на яйця до Нового року, але воно не буде катастрофічним, панічним, якимось диким, оскільки для цього немає передумов. Підвищення ціни буде сезонним, тому що в осінньо-зимовий період попит на яйця збільшується, організм людини вимагає натуральних білків тваринного походження, замінити його в цей період людина не може ні соєю, ні овочами", - розповів В.Шиян.

За його словами, зараз середня ціна на яйця від виробника в Україні - приблизно 6,31 грн. за десяток, у цей же час минулого року ціна за десяток яєць становила 5,39 грн. "Різкого стрибка немає", - зазначив В.Шиян.

За словами голови правління СЗАТ "Охоче" Миколи Яковчука, у 2009 -2010 рр. ціна за десяток яєць до Нового року досягала 10-11 грн., проте цього року різкого стрибка ціни, найімовірніше, не буде через невисоку купівельну спроможність населення і зниження ціни на комбікорми цього літа. Він також уточнив, що 6.31 грн. за десяток - це оптова ціна, торговельні мережі можуть додавати до неї ще 12%, не рахуючи транспортних витрат. Виробник же може підвищувати ціну не більше ніж на 1% на місяць, в іншому випадку підвищення доведеться погоджувати з інспекцією з цін.