"Інвесторами будівництва теплиць у Первомайському (Харківська обл.) можуть стати австрійці", - заявив "SQ" міський голова Первомайського Сергій Теплицький. За його словами, австрійська компанія - потенційний інвестор - спеціалізується з технологій теплопостачання. Під теплиці планується відвести майданчик у 18-21 га на колишній території ДП "Хімпром". "Зараз там уже готують майданчик під теплиці. Забирають будівлі та споруди. Те, що теплиці будуть на території хімічного підприємства, ніяк не погіршить якість продукції. Ця обставина врахована у проекті, і теплиці будуть розміщені на спеціально створеній для цього потужній бетонній основі", - зазначив С.Теплицький.

За його словами, проект будівництва теплиць пов'язується з іншим проектом - модернізацією "Енергохімпромому" і створення на його базі виробництва електроенергії з альтернативних джерел. Очікується, що "Енергохімпром" повністю реконструює свою ТЕЦ, яка раніше подавала тепло на "Хімпром" і Первомайський. "Це будуть потужності близько 20 МВт. Тепло від оновленої ТЕЦ може постачатися теплицям, а також допоміжним цехам і підприємствам, які, можливо, будуть відкриті на території хімзаводу. Але самі теплиці можуть працювати і на автономному опаленні, якщо реконструкція "Енергохімпрому" затягнеться. Зараз проект створення теплиць пов'язують з проектом "Енергохімпрому", так що нам потрібні два інвестори - для теплиць і для створення альтернативної електростанції", - зазначив мер міста.

Довідка "SQ". Як повідомив раніше голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, у Первомайському інвестори планують побудувати теплицю площею 17-23 га. Інвестиції складуть близько 200 млн.грн., тепличний комплекс планується звести за 2,5-3 роки, планується також отримати компенсацію з держбюджету.

У 2009 р. ДП "Енергохімпром" розробило проект виробництва електроенергії на альтернативному паливі. Обсяг інвестицій у проект - близько 12 млн.дол. Термін окупності - близько 2-х років. Альтернативним паливом будуть служити пелети (біопаливо, що отримується з торфу, деревних відходів і відходів сільського господарства). За законами України, електроенергія, вироблена з альтернативних джерел енергії, підлягає оплаті за "зеленим тарифом", який становить 1,34 грн. за кВт/год. Річний обсяг споживаного "Енергохімпромом" палива складе 110 тис.т. В Україні виробляється близько 600 тис.т пелет на рік.