Харьковская область обеспечила себя сахаром собственного производстваУ Харківській області цього року вироблено 129 тис.т цукру (у 2010 р. було вироблено 61,9 тис.т). Про це 13 грудня повідомив "SQ" генеральний директор асоціації "Харківцукор" Юрій Ільченко. За його словами, в області завершили переробку буряка всі заводи, крім Мурафського цукрового заводу (Краснокутський р-н). У цього підприємства залишилося буряка приблизно на місяць роботи. За цей час завод виробить ще близько 2 тис.т цукру, і загальний обсяг його виробництва в області за сезон складе 131 тис.т. У результаті область повністю забезпечена цукром власного виробництва (річний обсяг споживання складає 110-144 тис.т).

Як зазначив Ю.Ільченко, зараз заводи проводять розрахунки з товаровиробниками, які постачали їм буряк. "Заводи асоціації уточнюють обсяги розрахунків і намагаються швидко віддати гроші товаровиробникам, щоб мотивувати їх сіяти буряк і наступного року. За інформацією обласного сільгоспуправління, на 2012 р. за посіви буряків підготовлено 55 тис.га", - зазначив Ю.Ільченко.

За його словами, мінімальна закупівельна ціна на буряк і на цукор наступного року збережеться така ж, як і в цьому сезоні. Зараз заводи декларують оптово-закупівельну ціну на рівні 8 грн. за кілограм цукру. "Реальна ціна закупівлі опустилася до 6 грн. за кг. Це тимчасове явище, тому що в сезон цукроваріння ціна завжди знижується, а потім - зростає", - зазначив Ю.Ільченко.

Довідка "SQ". У Харківській області в 2011 р. планувалося провести 116-118 тис.т цукру. В області працює вісім цукрозаводів.