10 танков "Булат" для украинской армии успешно прошли заводские испытания 10 бойових машин "Булат", вироблених на ДП "Завод ім.Малишева" (Харків), пройшли заводські випробування, офіцери 85-го харківського Військового представництва Збройних сил почали приймати військову техніку. Про це 13 грудня повідомили "SQ" у Харківському регіональному медіацентрі Міноборони України.

Як відзначили в медіацентрі, танками буде оснащена Чернівецька 1-а окрема танкова бригада. Десять танків були відправлені у бригаду восени 2010 р., 10 машин відправлять у кінці 2011 р. і ще 9 планується відправити у першому півріччі 2012 р. У цілому, з урахуванням поставлених 29-ти "Булатів", в армії буде налічуватися 85 одиниць цих танків. Перший контракт на постачання до війська 56 бойових машин "Булат", модернізованих на основі танків Т-64Б, був успішно реалізований 2008 р.

Як відзначили в регіональному медіацентрі, декілька "Булатів" перебувають у військово-навчальних закладах, де їх освоюють курсанти-танкісти. "В останні кілька років до Харкова надходять тільки позитивні відгуки про "Булат", - заявили в медіацентрі.

Довідка "SQ". Модернізація Т-64Б була розроблена 2004 р. у казенному підприємстві "Харківське конструкторське бюро машинобудування ім. Морозова" на підставі Державної програми модернізації вітчизняної бронетехніки. Після успішної розробки модернізації танк отримав найменування "Булат", а технічну документацію для серійного виробництва передали на завод ім.Малишева.

Проект модернізації Т-64Б передбачає створення близько 400 "Булатів" для потреб української армії. Калібр гармати "Булата" такий же, як і у Т-64Б, і становить 125 мм. Загальна вага танка збільшилася на 2,5 т, при цьому показники броньованої захисту екіпажу зросли на 20%, потужність двигуна збільшилася до 850 л.с.

Урочиста відправка 10-ти бойових машин "Булат" залізницею з Харкова замовнику запланована на 20 грудня.

Основні напрямки виробництва ДП "Завод ім.Малишева": важка бронетехніка (бойова машина "Оплот", БРЕМ-84, модернізація танків Т-64, Т-72, ​​Т-54/55/62), легка бронетехніка (БТР-3У, БТР-4, БТР "Дозор-Б", модернізація БТР-60/70, БТР-50, БМП-2), бойові модулі для легкої бронетехніки.