Новий сміттєпереробний завод, який збудують у Харкові в рамках реалізації національного проекту "Чисте місто" із залученням словенських інвестицій, продовжить термін служби Дергачівського полігону твердих побутових відходів (ТПВ) на 15 років. Про це 13 жовтня заявив радник харківського міського голови з економічних питань Фазіль Аббасов, передав сайт міськради.

Ф.Аббасов зазначив, що будівництво другої черги Дергачівського полігону ТПВ буде повністю завершене до кінця року, і місто на закінчення цих робіт отримає з держбюджету субвенцію у розмірі 6,5 млн.грн. "Потужність полігону твердих побутових відходів складе близько 7 млн. куб.м. І ми вважаємо, що після будівництва сміттєпереробного заводу термін служби полігона складе не 6 років, як планувалося, а більше 15 років", - підкреслив Ф.Аббасов.

Він також повідомив, що сміттєпереробний завод буде рентабельним підприємством, оскільки зможе заробляти за рахунок плати за вивезення та утилізацію ТПВ, а також за рахунок притбутків від реалізації вторинної сировини та продажу електроенергії. "На полігоні будуть виробляти біогаз, який буде спрямовуватися на виробництво електроенергії. За законодавством електроенергію, вироблену з біомаси, держава викуповує за тарифом із коефіцієнтом 2,3. Це буде 1,34 грн. За кВт. Тобто ми зможемо продавати електроенергію державі за такою ціною, а купувати по 87 коп. Така різниця у вартості якраз і є стимулом для тих виробників, які можуть альтернативними способами отримувати електроенергію. Тому проект будівництва заводу стає економічно вигідним", - пояснив радник міського голови.

Крім того, Ф.Аббасов зазначив, що додатковим прибутком для заводу можуть стати теплиці. "Вони зможуть функціонувати за рахунок великої кількість тепла, яке виробляється при виробництві електроенергії. Під теплиці виділили 83 га поруч із полігоном. На цій території планується побудувати теплиці для виробництва овочів і ягід",- підкреслив він.

Також Ф.Аббасов повідомив, що, відповідно до умов національного проекту "Чисте місто", Харкову необхідно до 2015 р. розробити загальну концепцію поводження із ТПВ у місті та санітарну схему. "До цієї концепцію ми включаємо підвищення якості послуг зі збирання та вивезення сміття, роздільний збір сміття, своєчасне вивезення ТПВ, оновлення парку машин і вдосконалення технології збору сміття", - додав радник мера.
 

Довідка "SQ". Словенська компанія "RIKO doo" (Любляна) і Харківська міськрада 12 жовтня в Харкові підписали меморандум про співпрацю, відповідно до якого буде побудований сміттєпереробний завод. Завод зведуть у рамках проекту "Реінжиніринг системи поводження з відходами у місті Харкові", який базується на впровадженні в Харкові роздільного збору твердих побутових відходів на основі стандартів Європейського Союзу. Проект передбачає обладнання лінії для сортування ресурсно-цінних компонентів твердих побутових відходів, створення полігону твердих побутових відходів, що відповідає вимогам екологічного законодавства України та Європейського Союзу; оснащення системи збору полігонного газу і системи утилізації полігонного газу та виробництва електроенергії потужністю не менше 6 МВт на годину. Терміни реалізації проекту - 2012-2013 рр. Орієнтовна вартість проекту - 25 млн. євро. Фінансування забезпечує словенська сторона.

Дергачівський полігон ТПВ (Дергачівський р-н, Харківська обл.), на який вивозиться сміття з Харкова, був відкритий 2005 р. З 2009 р. будується друга черга Дергачівського полігону, завершити яку планувалося 2010 р. При будівництві другої черги буде застосована геомембрана, яка дозволить збирати опади у фільтраційні ємності.