В Первомайском построят два завода на 600 рабочих местДва заводи (кабельний і з виробництва металопластикових вікон) на 600 робочих місць планується створити у Первомайському (Харківська обл.). Про це повідомив "SQ" міський голова Первомайського Сергій Теплицький. За його словами, містоутворюючим підприємством для Первомайського було ДП "Хімпром", яке вже кілька років не працює. Для вирішення проблеми зайнятості населення потрібно відрити виробництва приблизно на 3 тис. робочих місць. "З відкриттям двох заводів проблема буде частково вирішена. Робота із залучення інвесторів триває", - зазначив С.Теплицький.

За його словами, кожен із заводів, який планується відкрити, працевлаштує по 300 осіб. "Інвестори кабельного заводу отримали виробничу площадку (колишнє Первомайське спеціалізоване управління -72) і почали замовляти обладнання. Інвестори - дистриб'ютори кабельної продукції, які вирішили тепер налагодити власне її виробництво", - зазначив С.Теплицький.

Він повідомив, що Первомайський ще не отримав офіційного статусу депресивного міста. "Коли ми отримаємо цей статус, то, може, отримаємо і пільги для інвесторів. Можливо, це будуть пільги з ПДВ або інші, що дозволять залучити роботодавців до нашого міста", - зазначив мер.

Довідка "SQ". У Первомайському також впроваджується проект будівництва теплиць площею близько 20 га і проект виробництва електроенергії з альтернативних видів палива.

Двом містам Харківської області - Ізюму і Первомайському - планується присвоїти статут депресивних. Для того щоб отримати такий статус і, відповідно, державну підтримку, територія повинна відповідати низці критеріїв. Депресивними визнаються регіони, в яких протягом останніх 5 років спостерігаються найнижчі середні показники валової доданої вартості на одну особу; міста обласного підпорядкування, в яких останні 3 роки спостерігаються найвищі показники безробіття і найнижчі рівні зарплат.