Харьковский "Турбоатом" внедрил новую технологию сварки оборудованияНа ВАТ "Турбоатом" (Харків) запроваджена технологія зварювання з'єднання "труба - трубна дошка" з титанового сплаву. Про це повідомили "SQ" у прес-службі підприємства. Цей технологічний процес запроваджується на заводі вперше.

Як відзначили на підприємстві, з'єднання "труба - трубна дошка" застосовується при виготовленні конденсатора для турбіни К-1000-60 блоку № 3 Ростовської АЕС (Росія). Ця сполука є дуже міцною, технологія її виконання складається з операцій розвальцьовування, підрізування, торцювання труб, знежирення і зварювання. Якість зварювання насамперед залежить від того, як виконані попередні їй операції. Особливість з'єднання "труба - трубна дошка" в тому, що зварювання труби з титанового сплаву товщиною 0,5 мм вимагає щільного прилягання труби до трубної дошки і точного торцювання по висоті. Цю операцію можна здійснити тільки на спеціалізованому обладнанні, тому завод придбав верстат для підрізування і розвальцьовування труб італійської фірми "Maus" і апарат орбітального зварювання з'єднань "труба - трубна дошка" фірми "Polysoude" (Франція).

Технологія вже атестована і може застосовуватися для основного виробництва.

Довідка "SQ". "Турбоатом" спеціалізується з випуску парових турбін для теплових електростанцій, атомних електростанцій і теплоелектроцентралей, гідравлічних турбін для ГЕС, газових турбін і парогазових установок для ТЕС. Виробничі можливості дозволяють випускати на рік парові і гідравлічні турбіни загальною розрахунковою потужністю відповідно 8 млн. кВт і 2 млн. кВт. Виробництво турбін здійснюється за замкненим циклом: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробування турбін і відвантаження.