У Національному банку України створена робоча група для виконання доручення президента України з виплати грошових коштів вкладникам Ощадбанку СРСР. Як повідомив голова НБУ Сергій Арбузов, уже проведена перша нарада групи, і у вівторок (13 березня) буде надана попередня інформація про виконання доручення президента. (http://www.bank.gov.ua/)

Як повідомила 12 березня журналістам перший заступник глави Адміністрації президента України Ірина Акімова, Нацбанк і комерційні кредитні організації розробляють пропозиції щодо збереження анонсованої видачі вкладів Ощадбанку СРСР у сумі 1 тис. грн. на банківських рахунках. "Зараз НБУ разом із комерційними банками розробляють пропозиції, які дозволили б дати стимули цим людям (колишнім вкладникам Ощадбанку СРСР) не забирати і не витрачати гроші негайно на що завгодно, а залишати їх на своєму банківському рахунку", - повідомила І.Акімова. На її думку, якщо врахувати, що зараз рівень довіри до банків зріс, це дозволить частину вкладів залишити в негрошовій формі. У той же час вона підкреслила, що зобов'язувати колишніх вкладників Ощадбанку СРСР депозитувати вклади не будуть. (Http://www.banki.ua)

З приводу іпотечних кредитів від держави під 2-3% річних І.Акімова зазначила, що на них претендуватимуть далеко не всі. За її словами, єдиним джерелом покриття різниці у відсотках між ринковою ставкою і ставкою, яка буде надаватися, є бюджет. "Ніякого іншого джерела немає і бути не може", - підкреслила вона. За словами І.Акімової, розрахунки обсягів можливого іпотечного кредитування, його охоплення з точки зору населення та необхідних бюджетних ресурсів зараз проводяться Нацбанком і Мінфіном. (http://maanimo.com)

У той же час президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко назвав надмірно обтяжливими для державного бюджету ініціативи президента Віктора Януковича щодо введення з травня іпотечних кредитів під 2-3% річних. "Реальна ціна іпотечного кредиту - близько 18% річних. Якщо видавати такий кредит під 3% річних, а різницю покривати за рахунок бюджету, то жоден держбюджет такого не витримає", - заявив він. На думку О.Сугоняка, в реалізації даної програми, ймовірно, будуть задіяні лише державні банки, оскільки недержавні фінустанови навряд чи будуть зацікавлені в участі в такому проекті. Президент АУБ додав, що інша соціальна ініціатива президента з виплати 6 мільйонам громадян по 1 тис. гривень компенсацій за знеціненими вкладами Ощадбанку СРСР у червні-грудні 2012 р. є передвиборчим кроком. На думку О.Сугоняка, виплати компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР можуть привести до інфляційних сплесків, а також до деякої девальвації гривні. (http://maanimo.com)

Довідка "SQ". 7 березня під час час розширеного засідання Кабінету міністрів України президент України Віктор Янукович доручив з 1 червня і до кінця 2012 р. провести часткову компенсацію за знеціненими вкладами Ощадбанку СРСР. Тоді ж В.Янукович заявив про те, що в рамках програми іпотечного кредитування з травня розпочнеться надання іпотечних кредитів терміном на 10-15 років під 2-3% річних.

"Актабанк" відкрив нове відділення в Херсоні (вул. Радянська, 8-А). Відділення працює з понеділка по п'ятницю - 9:00-19:00, у суботу - 10:00-17:00. Відділення надає банківські послуги фізичним та юридичним особам. Як повідомила прес-служба банку, пріоритетні завдання нового відділення - це надання найбільш повного спектра банківських послуг представникам малого та середнього бізнесу: депозитні програми, індивідуальні кредитні програми, відкриття і супровід поточних рахунків. (http://www.ukrbanks.info)

Кредитори "Інпромбанку", стосовно якого розпочато процедуру ліквідації, мають право заявити ліквідатору про свої вимоги до банку протягом одного місяця з дня опублікування оголошення про відкриття ліквідаційної процедури (опубліковано в газеті "Урядовий кур'єр" № 43 (4687) від 06.03.2012 р. і в газеті "Час" № 42 від 06.03.2012 р.). Як повідомив банк, вимоги кредиторів приймаються в Харкові (вул. Клочківська, 3), Донецьку (пр. Ілліча, 109-А), Феодосії (вул. Перемоги, 2), Дніпропетровську (пр. Гагаріна, 23), Києві (вул. І.Федорова, 4) та Житомирі (вул. Щорса, 4). (http://www.inprombank.ua)

Довідка "SQ". Правління Національного банку України постановою № 72 від 29 лютого 2012 р. відкликало банківську ліцензію харківського "Інноваційно-промислового банку" і відкрило ліквідаційну процедуру. Ліквідатором призначений Олексій Галабурда - на час відсутності ліквідатора Вікторії Фатєєвої. Ліквідатор працює за адресою: Київ, вул. І.Федорова, 4.