Харьковский завод "ФЭД" может быть передан в концессию частной структуре

ПАТ "ФЕД" (Харків) готується взяти в управління ДП "Харківський машинобудівний завод "ФЕД" та ДП "Харківське агрегатне КБ" (обидва підприємства розташовані на одному виробничому майданчику). Про це 10 жовтня, відповідаючи на питання "SQ", повідомив журналістам керівник проектів і програм у сфері матеріального виробництва ПАТ "ФЕД" Олексій Гудков. За його словами, він готує документи на участь у конкурсі ПАТ на прийняття заводу і КБ в управління. Конкурс організовуватиме Кабмін приблизно в березні - квітні 2012 р.

Як зазначив О.Гудков, очікується тривала процедура підготовки документів та аналізу наданих даних експертною комісією Кабміну. Сама процедура організації приватно-державного партнерства прописана на 120 аркушах. Якщо ПАТ "ФЕД" виграє конкурс в інших претендентів, то зможе взяти ДП "ФЕД" і КБ у концесію (бажано - на 49 років), створити спільне виробництво або працювати на умовах оренди.

За словами О.Гудкова, закон про державне приватне партнерство був прийнятий минулого року. За ідеєю, закладеною в законі, приватний партнер візьме на себе всі ризики і відповідальність за роботу державних підприємств. Завдання приватного партнера - оснащувати держпідприємство технікою, шукати замовлення. "Перевага нашої пропозиції на конкурсі буде в тому, що на одній території знаходяться підприємство з виробництва агрегатів для літальних апаратів, розробник цих агрегатів, а кілька років тому з'явилося і приватне підприємство з новим цехом. Цей комплекс дає можливість отримувати замовлення, виробляти продукцію і реалізовувати її, і навіть забирати замовлення в інших підприємств, щоб завантажити власні збільшені виробничі потужності", - зазначив О.Гудков.

За його словами, до конкурсів у рамках партнерства готуються й інші структури. Наприклад, документи збирає ЗАТ "Мотор Січ" (Запоріжжя). "Вони хочуть узяти в партнери низку підприємств, серед яких державне конструкторське бюро, а також Харківське державне авіаційне виробниче підприємство. "Мотор Січ" планує об'єднати широкий спектр заводів. У них широка програма, а ми говоримо тільки про той виробничий майданчик, який традиційно відноситься до заводу "ФЕД". Усі потенційні учасники нашого проекту націлені на кінцевий продукт - агрегати і деталі для авіакосмічної, машинобудівної та залізничної техніки", - заявив О.Гудков.

Довідка "SQ". ДП "Харківський машинобудівний завод" ФЕД "випускає прилади для авіації, медицини, залізниць, гірничодобувної і газотранспортної галузей. Близько половини продукції заводу постачається до Росії.