"Зарубіжні конкуренти намагаються витіснити вітчизняних виробників, використовуючи застосування іноземних технічних стандартів", - заявив "SQ" начальник відділу з маркетингу та збуту ТОВ "Харківський завод підйомно-транспортного устаткування" (ХЗ ПТУ) Володимир Осадчий. За його словами, така ситуація непокоїть промисловців, тим більше, що в Україні було проголошено гасло про захист вітчизняного виробника.

Як зазначив В.Осадчий, нещодавно ХЗ ПТУ брав участь у тендері на постачання кранів для споруджуваного на території Україні металургійного комбінату з іноземним капіталом. Проект цеху комбінату розробила німецька фірма. Однією з умов тендеру було проектування і постачання мостових кранів за нормами, прийнятим у Євросоюзі, і німецьким стандартам на всі вироби. "ХЗ ПТУ двома місяцями раніше виграв тендер на постачання на цей же завод двох спеціальних кранів. Ці крани вже відвантажені замовникові. А в тендері для споруджуваного цеху ХЗ ПТУ був поставлений у тупикові умови, і тендер був програний. Завод, маючи повний комплект дозвільних документів на виробництво і постачання кранів, не зміг виграти тендер тому, що в Україні зажадали застосовувати закордонні стандарти. Це нас турбує", - зазначив В.Осадчий.

За його словами, є й інші факти невиправданого впровадження зарубіжних виробників на ринок України, оскільки поставляється неякісна продукція. Наприклад, на нещодавній конференції з кранобудування в Одесі представник Луганського проектного інституту аналізував проект китайського крана, закупленого вітчизняним підприємством. Механізм цього крана буквально розвалився, не пропрацювавши й року. "Барабан крана був зроблений на рівні курсового проекту, виконаного не дуже успішним третьокурсником ВНЗ. Але цей кран відповідає іноземним стандартам", - зазначив В.Осадчий.

"Якщо б наша країна була банановою республікою, яка не має технічної бази, то можна було б допустити застосування іноземних стандартів. Але в нас є свій багатий досвід, свої стандарти, які співвідносяться з європейськими. ХЗ ПТУ планує виходити на ринки Європи, і наші фахівці вивчають їх стандарти. Підкреслю, що вітчизняні стандарти багато в чому жорсткіше європейських, наприклад, в частині навантаженості кранів при статичних випробуваннях ", - зазначив В.Осадчий.

Довідка "SQ". Основними замовниками продукції ХЗ ПТУ є українські підприємства - ВАТ "Запоріжсталь", ВАТ "Азовсталь", ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім.Ілліча", ВАТ "Алчевський металургійний комбінат", російські - ВАТ "Новолипецький меткомбінат", ВАТ "Магнітогорський меткомбінат", ВАТ "Виксунський метзавод", ВАТ "Лебединський гірничо-збагачувальний комбінат", а також ВАТ "Металургійний комбінат "Іспат-Кармет" (Казахстан).