ВАТ "Турбоатом" (Харків) постачатиме запасні частини для АЕС "Loviisa" (Фінляндія). Як повідомили "SQ" у прес-службі заводу, відповідний контракт був підписаний під час робочого візиту 8-10 листопада на "Турбоатом" делегації Фінляндії в складі представників центрального офісу енергетичної корпорації "Fortum" і АЕС "Loviisa", що входить до її складу. Завод буде постачати елементи проточної частини циліндра низького тиску та елементи вузлів паророзподілу високого тиску.

За інформацією прес-служби, "Турбоатом" має багаторічний досвід співпраці з компанією "Fortum", до якої входить низка атомних і теплових електростанцій Фінляндії, а також гідроелектростанцій Фінляндії та Швеції.

Зараз "Турбоатом" готує пропозицію для участі в тендері з другого етапу модернізації АЕС "Loviisa", який відбудеться на початку 2012 р. Раніше, з 1974 р. до 1976 р., завод поставив на АЕС чотири парові турбіни К-220-44- 2 потужністю 220 МВт, а з 1998 до 2002 рр. був проведений перший етап модернізації всіх чотирьох блоків станції із збільшенням потужності турбоагрегатів на 30 МВт - до 250 МВт.

"Фінська сторона зацікавлена ​​пропозиціями з реконструкції атомних станцій, які розробляє "Турбоатом", а ми в свою чергу сподіваємося на продовження співпраці у цьому напрямку", - зазначив головний конструктор парових і газових турбін заводу Віктор Швецов.

У галузі гідроенергетики сторони домовилися про співпрацю з реконструкції ГЕС, що належать компанії "Fortum". Раніше завод поставив для фінських гідроелектростанцій два комплекти робочих лопаток спрямувального апарату: у 2002 р. - для ГЕС "Аітокоскі", у 2004 р. - для ГЕС "Утанен".

Довідка "SQ". "Турбоатом" виробляє парові турбіни для ТЕС і АЕС, гідротурбіни для ГЕС, газові турбіни для ТЕС. 75% акцій ВАТ "Турбоатом" належить державі.