Головним відділом податкової міліції Спеціалізованої державної податкової інспекції з роботи з великими платниками податків у м. Харкові (СДПІ) за січень-вересень 2010 р. до держбюджету Україна мобілізовано 31,8 млн.грн. податків (що на 1,8 млн.грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року), у т.ч. 28,6 млн.грн. - за рахунок відпрацювання підприємств-мінімізаторів, 3,1 млн.грн. - за рахунок застосування заходів до підприємств-боржників. Про це 8 листопада повідомили "SQ" у відділі масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян СДПІ з посиланням на в.о. начальника Головного відділу податкової міліції СДПІ Віктора Шепелєва.

Як повідомив В.Шепелєв, Харків є привабливим місцем для реалізації шахрайських планів. Тому до багатьох перевірок суб'єктів господарювання залучаються співробітники податкової міліції. За 10 місяців податковою міліцією викрито 16 злочинів, з яких 15 є тяжкими (62,5% усіх злочинів становить ухилення від сплати податків, за аналогічний період 2009 року - 31,7%). Згідно матеріалів кримінальних справ державі завдано збитків на 2,9 млн.грн., з яких відшкодовано до скарбниці 1,9 млн.грн.

Також В.Шепелєв відзначив, що податкова інспекція продовжує виконувати заплановані заходи з операції "Бюджет". За 10 міс. було проведено 132 перевірки 49 підприємств групи підвищеного ризику (потенційних мінімізаторів податкових зобов'язань). За результатами перевірки до сплати донараховано майже 362 млн.грн. податкових зобов'язань, зменшено ПДВ, заявлений до відшкодування з бюджету, на 14,2 млн.грн., зменшено збитків підприємств на 24,8 млн.грн., порушено 3 кримінальні справи, виведено з категорії "мінімізаторів" 9 підприємств, збільшена податкова віддача по 25 підприємствам.

Довідка "SQ". На обліку в СДПІ знаходиться 261 велике підприємство Харкова. Серед клієнтів СДПІ - ЗАТ "Філіп Морріс Україна", статутне територіально-галузеве об'єднання "Південна залізниця", ВАТ "Турбоатом", ЗАТ "Завод "Південкабель", ДП "Завод "Електроважмаш", Харківське державне авіаційне виробниче підприємство, ДП "Завод ім. Малишева", ДП "Харківський завод електроапаратури", ДП "Харківський приладобудівний завод ім. Шевченка", КП "Харківські теплові мережі", а також низка банків Харкова.