Термін подання декларації з податку на прибуток за 1-й квартал 2012 р. для другої та третьої категорій підприємців, які працюють за спрощеною системою оподаткування, спливає 10 травня. Про це 7 травня в прес-центрі інформаційного агентства "STATUS QUO" під час семінару з особливостей здачі декларацій повідомила інспектор Державної податкової служби у Харківській області Інна Белушкіна.

За її словами, поки невідомо, скільки підприємців уже здали декларації про доходи. Уточнені дані надійдуть після 10 травня, коли зведуть усі дані. Податкова прогнозує, що всі підприємці встигнуть оформити декларації, оскільки цього року для їх здачі вперше відведено 40 днів після закінчення звітного періоду (раніше на це відводилося 5 днів).

За словами І.Белушкіної, при здачі декларації відразу перевіряється правильність її заповнення, і якщо фахівці знаходять неточність, то підприємець може її виправити. Перша декларація за цей рік не може бути здана з помилками. Однак згодом, коли декларація за наступні періоди буде заповнюватися наростаючим підсумком, при перенесенні даних з графи в графу помилки можуть з'являтися. В подальшому для перевірки декларацій буде використовуватися спеціальна комп'ютерна програма, що дозволить усунути такі недоліки. Поки що декларації перевіряються інспектором без цієї програми, вручну.

Як зазначила І.Белушкіна, відповідаючи на запитання учасників семінару, якщо підприємець не встигне здати декларацію вчасно (в даному випадку - до 10 травня), то за це буде штраф у 170 грн. Якщо і в наступному кварталі декларація не буде здана, то штраф збільшиться до 1 тис. 20 грн. Таким чином підприємця штрафуватимуть до кінця року, а потім буде поставлене питання про припинення його діяльності. Для цього податківці звернуться до суду.