Державна податкова служба (ДПС) заявила, що вирішила проблему списання безнадійної заборгованості банків. Відповідний лист-роз'яснення було підписано 3 листопада головою ДПС Віталієм Захарченком під час спільної наради за участю керівництва ДПС, Національного банку, Асоціації платників податків України та представників банків. "Відтепер банки, керуючись нормами пп. 159.1.4 ст. 159 Податкового кодексу України, згідно з порядком, затвердженим постановою НБУ № 172, мають право списувати за рахунок страхового резерву заборгованість як таку, що визнана безнадійною відповідно до нормативно-правових актів Нацбанку, у тому числі у разі невідповідності визначеним у Податковому кодексі ознаками безнадійної заборгованості, без віднесення в подальшому цього страхового резерву на дохід банку", - йдеться в повідомленні ДПС.

До підписання даного листа ДПС банки могли списати суму безнадійної заборгованості за рахунок страхового резерву і при цьому не нести додаткових податкових витрат тільки у разі банкрутства позичальника. Тепер же банк, сформувавши резерв на всю суму безнадійної заборгованості, може списати її з балансу без визнання оподатковуваного доходу. Врегулювання цього питання, кажуть юристи, дозволить банкам очистити баланс від непрацюючих кредитів, підвищивши тим самим співвідношення регулятивного капіталу до загальних активів (поліпшивши виконання нормативу Н3), що допоможе уникнути додаткової капіталізації банків акціонерами і підвищити якість кредитних портфелів. (http://news.finance.ua)

Головою ради новоствореної Незалежної асоціації банків України (НАБУ) призначений Борис Тимонькін. Головна мотивація, яка стоїть за створенням НАБУ, - необхідність консолідації системи навколо її загальних інтересів, а також їх більш ефективне просування. За словами банкірів, ідея створення НАБУ виникла ще на початку року. "Ми на початку року дійшли висновку: нас зовсім не влаштовує діюча АУБ (Асоціація українських банків)", - заявив Б. Тимонькін. Він також розповів про те, що банкіри намагалися провести діалог із президентом АУБ Олександром Сугоняко, але "поговорити не вийшло". (http://finance.liga.net)

В АУБ спокійно ставляться до створення нової асоціації під егідою НБУ. "Конкуренція завжди сприяє активізації і покращенню якості власної роботи", - підкреслюють в АУБ. "Щодо цілей і відмінності НАБУ - це краще запитати у самих її організаторів. Нам поки складно про це судити. Крім декларацій, потрібно ще довести дієздатність і креативність. Час покаже", - говорять в асоціації. 

Довідка "SQ". 4 листопада пройшли установчі збори, на яких було створено нове об'єднання. З першої двадцятки українських банків до асоціації увійшли 16 і ще 50 - підписалися за вступ. Головою ради НАБУ обрано голову правління "Укрсоцбанку" Б. Тимонькіна, виконавчим директором - голову правління банку "Старокиївський" Юрія Яременка. "Укрсоцбанк" у травні 2010 р. вийшов зі складу АУБ, будучи членом асоціації "Український кредитно-банківський союз" (УКБС), в якому Б. Тимонькін обіймав посаду першого віце-президента.

Статутний капітал "ВіЕйБі Банку" (Київ) планується збільшити на 100 млн. дол., повідомив його новий найбільший акціонер Олег Бахматюк. Бізнесмен уточнив, що в разі відмови інших акціонерів від участі в цій допемісії його частка в банку збільшиться до "повністю домінуючої". О. Бахматюк повідомив, що у зв'язку з тривалою процедурою збільшення статутного капіталу підконтрольні йому компанії вже збільшили обсяг коштів на депозитах банку на 400 млн.грн., у результаті чого чиста заборгованість перед банком зменшилася до 50-70 млн. Бізнесмен підкреслив, що зберігає початкові плани з позиціонування цього банку як аграрного, оскільки дана ніша на ринку сьогодні не заповнена. За його словами, планується, що "ВіЕйБі Банк" значно активізує діяльність в цьому секторі вже навесні наступного року. (http://www.banki.ua)

Довідка "SQ". Всеукраїнський акціонерний банк ("VAB Банк") заснований в 1992 р. Згідно з даними НБУ, входить до групи великих фінансових установ. З жовтня 2006 р. - у складі універсальної фінансової групи "VAB Group". Регіональна мережа банку представлена 150 відділеннями в Україні, а також представництвом в м. Будапешті (Угорщина). На початку 2011 р. у складі акціонерів "ВіЕйБі Банку" відбулися зміни, після того як компанія "TBIF Financial Services BV" вирішила продати контрольний пакет акцій фінустанови групі інвесторів, сформованій російської інвестиційною компанією "Трійка Діалог". У жовтні власник агрохолдингу "Авангард" Олег Бахматюк подав до Антимонопольного комітету документи про отримання дозволу на придбання контрольного пакету "ВіЕйБі банку".