На Харьковщине для добычи бурого угля снесут село
Мешканці с. Нова Дмитрівка (Барвінківський район Харківської області, населення - 230 осіб) будуть переселені. Про це 5 березня під час другого засідання Ради вітчизняних та іноземних інвесторів при Харківській облдержадміністрації повідомив директор новоствореного підприємства "Барвінок 3+" Юрій Оршанський. За його словами, село розташоване над родовищем бурого вугілля, яке планується розробляти найближчим часом. "При переселенні будуть дотримані всі необхідні соціальні умови", - заявив він.

Як зазначив Ю.Оршанський, вугілля будуть видобувати щілинним відкритим способом, пересуваючи котлован родовищем у міру видобування вугілля. Цей спосіб використовується в розвинених країнах і є більш екологічним, ніж облаштування відкритого кар'єру. Планується, що за 24 місяці після початку гірничих робіт будуть здобуті перші тонни вугілля. Всього на рік планується видобувати близько 3 млн.т вугілля. З нього будуть отримувати близько 1 млрд. куб. м газу, який буде використовуватися в металургії. Очікується, що одержуваного газу повинно вистачити для виробництва близько 900 тис.т губчастого заліза на рік (від спалювання газу для отримання енергії інвестори відмовилися). Окупність проекту складе 6,5 років. Близько 90% обладнання для реалізації проекту буде виготовлятися в Україні.

Довідка "SQ". Харківська облдержадміністрація, проектний інститут "Діпрококс", Національна академія наук України та швейцарський інвестор "Hydrogen Power Ноlding" підписали меморандум, згідно з яким компанія зареєструвала в Барвінківському районі підприємство "Барвінок 3+" зі 100%-ми іноземнми інвестицієями. Обсяг іноземних інвестицій у проект на першому етапі складе 245 млн. євро.

У Харківській області розвідані п'ять родовищ кам'яного вугілля, а також Новодмитрівське родовище бурого вугілля (Барвінківський р-н). Його запаси складають 390 млн.т сировини, що може забезпечити роботу шахт на 100 років. За якістю це вугілля близьке до німецького бурого вугілля.