Банківська система України з початку цього року демонструє позитивні тенденції розвитку. Таку заяву зробила директор департаменту нормативно-методологічного забезпечення банківського регулювання та нагляду Наталія Іваненко. За її даними, обсяг вкладів населення в банках у лютому збільшилися майже на 8 млрд.грн., а з початку року - більш ніж на 14 млрд.грн. Н.Іваненко додала, що таке зростання в основному відбувається за рахунок вкладів у нацвалюті. За словами Н.Іваненко, ще одним позитивним моментом є збільшення банківських активів. "Обсяг загальних активів з початку року збільшився на 9 млрд гривень, і це зростання відбулося насамперед за рахунок збільшення банками обсягів кредитування економіки", - заявила вона. (http://www.banki.ua)

Наглядова рада Німецько-Українського фонду (НУФ) на початку лютого 2012 р. затвердила "Златобанк" як банк-партнер НУФ. Цьому рішенню передувала процедура оцінки "Златобанку" на відповідність вимогам НУФ до банків-партнерів. На виконання рішення Наглядової ради, НУФ 21 лютого уклав з банком угоду про партнерство. "Златобанк" з набуттям статусу банку-партнера НУФ має право брати участь у всіх діючих програмах з підтримки фінансування малих і середніх підприємств України (МСП), які впроваджуються НУФ: програма з кредитування МСП з пріоритетних галузевих напрямів з обмеженою відсотковою ставкою; програма з рефінансування заходів підтримки системи кредитування в сільській місцевості; програма мікрокредитування. (http://bank.gov.ua)

Довідка "SQ". НУФ був створений 1999 р. як особлива фінансова установа в рамках програми Федерального уряду Німеччини "ТРАНСФОРМ" з підтримки процесу реформ в Україні. Засновниками НУФ були німецька Кредитна установа для Відбудови (KfW), Національний банк України і уряд України в особі Міністерства фінансів. Основною метою діяльності НУФ є підтримка фінансування МСП шляхом надання їм через банки-партнери кредитів для здійснення інвестицій в основний і оборотний капітал. Крім "Златобанку" банками-партнерами НУФ є банк "Київська Русь", Український професійний банк, "Мегабанк", "Кредитпромбанк" та "Імексбанк".

Міжнародне рейтингове агентство "Moody's Investors Service" погіршило з "стабільного" до "негативного" прогноз довгострокових рейтингів Ощадбанку в національній валюті за глобальною шкалою "B2" за підсумками фінансової звітності за минулий рік. Занепокоєння агентства викликав високий взаємозв'язок фінансового стану банку і держави, тоді як суверенна кредитоспроможність знаходиться під тиском - прогноз рейтингу облігацій України в іноземній і національній валютах "B2" був знижений у грудні 2011 р. Агентство додає, що Ощадбанк має хоч і знижувану, але дуже високу концентрацію кредитів у контрольованих державою компаній, при цьому заборгованість найбільшого боржника НАК "Нафтогаз України" складала на кінець 2011 р. 130% капіталу першого рівня (роком раніше - 173%). У прес-службі Ощадбанку зазначили, що зміна рейтингів фінустанови за національною шкалою і в місцевій валюті була викликана погіршенням зі "стабільного" на "негативний" прогнозу рейтингу країни. При цьому рейтинги, найбільш важливі для інвесторів (фінансової стійкості і довгостроковий рейтинг депозитів в іноземній валюті) були збережені на тому ж рівні. Мало того, нагадують у банку, Moody's підтвердило зниження концентрації ризиків банку в державному секторі, а також відзначило високу частку ліквідних активів і хороший доступ до додаткового фондування, в разі потреби. (http://banknews.com.ua)

Рейтингове агентство "Експерт-Рейтинг" 28 лютого підтвердило кредитний рейтинг ПАТ "Мегабанк" і кредитний рейтинг випусків облігацій банку серій G, H і I за національною шкалою на рівні uaA-і поліпшило прогноз за кредитним рейтингом зі "стабільного" до "позитивного". Для процедури оновлення кредитного рейтингу агентство використовувало інформацію про підсумки діяльності банку за 2011 р. (http://www.megabank.net)

Довідка "SQ". ПАТ "Мегабанк" (Харків) діє на ринку банківських послуг з 1990 р. До складу акціонерів банку входять Європейський банк реконструкції та розвитку (EBRD), німецький державний банк (KfW) і Міжнародна фінансова корпорація (IFC). Регіональна мережа "МЕГАБАНКУ" налічує 201 підрозділ у 24 регіонах України. Активи банку складають 4834 млн. грн., кредитно-інвестиційний портфель - 3 631 млн. грн., капітал банку - 759 млн. грн., прибуток цього року - 320 тис. грн.