Харківська міськрада отримає свої кошти з підприємства, що ліквідується ПАТ "Земельний банк" (Харків) у складі 7-ї черги кредиторів, як і всі інші юридичні особи. Про це 2 вересня заявив журналістам ліквідатор банку Олексій Угрімов. За його словами, всього за законом про банки і банківську діяльність налічується вісім черг вкладників.

За словами О.Угрімова, всі вкладники-фізособи "Зембанку", чий вклад не перевищує 150 тис.грн., "можуть бути спокійні". Фонд гарантування вкладів фізосіб пообіцяв у жовтні повернути їм внески. Фізособи, у яких вклади перевищують 150 тис.грн., мають заявити про них у банк до 5 вересня. Цих кредиторів банку включать у четверту чергу погашення заборгованості.

За словами О.Угрімова, до 1 листопада 2010 р. повинен бути сформований реєстр кредиторів банку. Він буде переданий до Нацбанку. Після затвердження почнеться погашення вимог кредиторів, яке буде відбуватися за рахунок ліквідаційної маси (вона формується за рахунок продажу майна та за рахунок погашення виданих банком кредитів). Борги будуть погашати в порядку черги, поки не погасять всі або не закінчаться кошти на рахунках. "Я ще не провів повну оцінку майна та активів банку, але попередньо можна сказати, що з усіма кредиторами банк не зможе розрахуватися. Це моє попередня оціночна думка, а як буде надалі, складно сказати", - зазначив О.Ургімов.

За його словами, держава не буде брати зобов'язання "Зембанку" на себе. "Зембанк" - це акціонерне товариство, і воно відповідає тільки тим майном, яке у нього є. Вимагати погашення боргу через суд, за великим рахунком, марно. Навіть якщо буде рішення суду про повернення вкладу, а в банку немає майна, то і задовольнити його буде нічим", - зазначив О.Угрімов.

Довідка "SQ". У травні 2010 р. НБУ ввів тимчасову адміністрацію в "Земельний банк" терміном на шість місяців - з 12 травня по 11 листопада, мораторій на задоволення вимог кредиторів - до 11 серпня. 30 липня Нацбанк відкликав банківську ліцензію та ініціював процедуру ліквідації ПАТ "Земельний банк".

Акціонерами банку є АТЗТ "Страхова компанія "Лемма" (Харків, безпосередня участь (БУ) - 99,7239%), Сергій Чернишов (БУ - 0,0007%, опосередкована участь - 99,7239%).

Як заявив 5 серпня журналістам в.о. харківського міського голови Геннадій Кернес, "Земельний банк" повинен Харківської міськради близько 20 млн.грн. За його словами, до цієї суми не входять відсотки, які банк також зобов'язаний виплатити. "Ми будемо боротися за те, щоб повернути до міськбюджету гроші, які були в цьому банку на депозиті", - підкреслив Г.Кернес.