На харківському підприємстві "Турбоатом" у червні запустили нову установку "УСД-100" потужністю 100 кВт, яка працює на відходах твердого палива (деревини). Як повідомили "SQ" у прес-службі ВАТ "Турбоатом", агрегат призначений для сушіння деревини, яка використовується для виготовлення моделей деталей турбін і упаковки енергоустаткування. Також установка може застосовуватися для обігріву цеху та інших технологічних потреб підприємства.

На заводі підкреслили, що впровадження нової установки дозволить знизити споживання природного газу в середньому на 1000 куб. м на добу, скоротити цикли сушіння деревини і підвищити її якість. За підрахунками інженерних служб, проект окупиться протягом двох місяців. Аналогічні агрегати планується виготовити та встановити в ремонтно-будівельному цеху (№ 69) і на ділянці упаковки в складально-випробувальному цеху (№ 73).

Довідка "SQ". "Турбоатом" спеціалізується з випуску парових турбін для теплових електростанцій, атомних електростанцій і теплоелектроцентралей, гідравлічних турбін для ГЕС, газових турбін і парогазових установок для ТЕС. Виробничі можливості дозволяють випускати на рік парові і гідравлічні турбіни загальною розрахунковою потужністю відповідно 8 млн. кВт і 2 млн. кВт. Виробництво турбін здійснюється за замкненим циклом: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробування турбін і відвантаження.

Модельний цех спеціалізується з виготовлення дерев'яних моделей для ливарного виробництва: виливків лопатей, лопаток, втулок і корпусних деталей.

"УСД-100" - розробка інженера "Турбоатома" Олександра Волосника.