Національний банк України пропонує на законодавчому рівні закріпити можливість вирішувати суперечки між банками і споживачами фінансових послуг у досудовому порядку. Про це під час першого Всеукраїнського з'їзду споживачів фінансових послуг заявив директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новіков. За його словами, зараз виникає дуже багато судових суперечок із захисту прав споживачів фінансових послуг. "У цьому процесі повинен бути певний баланс, як по відношенню до споживачів, так і по відношенню до банків. Банки прагнуть до співпраці зі споживачами, і банки абсолютно не зацікавлені в наданні таких кредитів, які потім будуть оскаржені в суді", - зазначив він. За словами В.Новікова, в українському законодавстві є певні неузгодженості, які призводять до виникнення подібних суперечок. "Тому необхідно вводити європейську практику щодо досудового вирішення таких суперечок", - запропонував представник НБУ. Зокрема, для вирішення проблем, що виникають при наданні споживчого кредиту, В.Новіков пропонує ввести таке поняття, як "тиху годину для споживача". Якщо фізособа матиме можливість перед підписанням кредитного договору ознайомитися з ним на протязі певного часу, то це допоможе у багатьох випадках уникнути конфліктних ситуацій на рівні "споживач-банк". (http://www.banki.ua)

З відділення банку "Фінанси та Кредит" в Одесі вчора в результаті розбійного нападу було викрадено 70 тис. грн., 25,92 тис. рублів, 2 тис. дол. і 7 тис. євро. Двоє людей, які скоїли розбійний напад, ще не затримані. "Їх особи встановлюються, проводяться оперативно-розшукові дії", - повідомив прес-секретар ГУ МВС в Одеській області Володимир Шаблієнко. (http://www.banki.ua)

Довідка "SQ". 1 березня близько 16:00 на відділення банку "Фінанси та Кредит" в Одесі був скоєний розбійний напад. У масках до приміщення банку увійшли двоє, один з яких погрожував співробітникам банку молотком, а інший - предметом, схожим на пістолет. Заволодівши грошима з каси, зловмисники вийшли з приміщення на вулицю і зникли в невідомому напрямку. Жоден зі співробітників банку не постраждав. Вирішується питання про порушення кримінальної справи за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 187 КК України (розбій).

Національне рейтингове агентство "Рюрік" на засіданні рейтингового комітету 29 лютого підтвердило банку "Золоті Ворота" довгостроковий кредитний рейтинг інвестиційної категорії на рівні "uaВВB-" з прогнозом "стабільний". Як наголошується, в процесі рейтингової оцінки серед ключових чинників відзначені такі: ефективне використання ресурсів і висока ділова активність банку. Питома вага прибуткових активів у сукупних активах і коефіцієнт використання потужностей знаходяться на високому рівні і перевищують середні значення по банківській системі; невисокі ризики поточної діяльності, враховуючи досить високу частку комісійних (безризикових) прибутків у сукупних прибутках банку. За результати 2011 р. коефіцієнт безризикового покриття витрат становив 27,62%, що в 1,7 рази перевищує середнє значення по банківській системі України; недостатній рівень капіталізації банку. За результати 2011 р. власний капітал становив 7,75% від сукупних активів, співвідношення "кошти клієнтів/власний капітал" склало 10,70, а співвідношення "кредити і заборгованість клієнтів/власний капітал" - 11,04, що свідчить про недостатній рівень захищеності виданих кредитів і залучених депозитів власним капіталом (http://www.banki.ua)

Довідка "SQ". ПАТ "Банк "Золоті ворота" (Харків) засноване 1993 р. На 1 січня 2012 р. його найбільшими акціонерами були Яків Кузнецов (25,0335%), Вадим Вишневський (12,9628%) і Євген Черняк (10,5937%). На початку жовтня компанія "Фінантек" (Харків) вийшла зі складу акціонерів банку. Згідно з даними НБУ, на 1 жовтня 2011 р. за розміром загальних активів (1,321 млрд. грн.) банк займав 86-е місце серед 175 діючих українських банків.